• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

Çin ve Rusya, 2006´dan Bu Yana İlk Kez Kuzey Kore´ye Yönelik Yeni BM Yaptırımlarını Veto Etti

Çin ve Rusya, 2006´dan Bu Yana İlk Kez Kuzey Kore´ye Yönelik Yeni BM Yaptırımlarını Veto Etti

Kuzey Kore´ye yönelik yaptırım baskısının işe yaramadığını söyleyen Rusya ve Çin Birleşmiş Milletler´de yaptırım kararını veto etti

Rusya ve Çin, ABD´nin BM büyükelçisinin tehlikeli, hayal kırıklığı yaratan ve Pyongyang´ın nükleer yetenekli füze sistemleri geliştirme programını artıracağını öngören oyalamada Kuzey Kore´ye yönelik yaptırımları güçlendirmeye yönelik ABD tarafından hazırlanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını veto etti.

Bu hareket, Kuzey Kore´nin yıl içinde yaptığı bir düzineden fazla  balistik füze testinden sonra geldi. Bunların tümü önceki BM kararlarını ihlal ediyor ve ABD´li yetkililerin başka bir uluslararası tepki gerektirdiğini ileri sürüyorlardı.

Bir kararın BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilip edilmemesinin belirlenmesi  için daimi üyelerin dokuzundan evet oyu ya da hayır vetosu alması gerekiyor. Bu daimi üyeler  Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık veya Amerika Birleşik Devletleridir. Güvenlik Konseyi´nin diğer 13 üyesi kararın kabul edilmesi için oy kullandı.

ABD´nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Kuzey Kore´nin silah programından kaynaklanan tehdidin ciddiyetinin değişmediğini söyleyerek, 2006´dan bu yana yapılan dokuz yaptırım oylamasının hiçbirini engellemeyen Rusya ve Çin´den gelen vetoları kaldırdı.

ABD elçisi yaptığı açıklamada, '15 yıldır ilk kez bir BM Güvenlik Konseyi üyesi, konseyin Kuzey Kore´yi yasa dışı yayılmasından sorumlu tutma sorumluluğunu yerine getirmekten alıkoymak için veto kullandı' dedi. Elçi bu açıklamayı ABD, Japonya ve Güney Kore adına yaptı.

'Bugünkü vetolar tehlikelidir. Bugün bu üyeler, Güvenlik Konseyi´nin daha önce taahhüt ettikleri eylemi baltalamakla kalmayıp aynı zamanda toplu güvenliğimizi de baltalayan bir duruş sergilediler.'

Kuzey Kore, bu yıl en az 16 kez füze test etti, en son Çarşamba günü üç füze ateşledi. Kuzey Kore´nin bu yılki testlerinden en az birinin ABD anakarasını vurabilecek kıtalararası bir balistik füze olduğuna inanılıyordu.

Çin´in BM büyükelçisi, Kuzey Kore´ye yönelik yeni yaptırımların silah programını durdurmayacağını ve bunun yerine test seviyesini artırabileceğini savundu.

Büyükelçi Zhang Jun, yeni yaptırımların , Kovid-19 pandemisinin etkileriyle boğuşan Kuzey Kore´deki insani durum üzerinde daha fazla baskı oluşturabileceğini söyledi.

Rusya´nın BM Büyükelçisi Vasily Alekseevich Nebenzya oylamadan sonra tercüme edilen yorumlarda, 'Pyongyang üzerindeki yaptırım baskısının güçlendirilmesi sadece yararsız değil, aynı zamanda bu tür önlemlerin insani sonuçları açısından son derece tehlikelidir.' Dedi.

Nebenzya, son 15 yıldır Kuzey Kore´ye yönelik yaptırım baskısının işe yaramadığını söyledi.

Ancak ABD Büyükelçisi Thomas-Greenfield, Çin ve Rusya´nın Pyongyang´a yönelik yeni yaptırımları tartışmaya bile açık olmadığını söyledi.'Dokuz haftadır bu kararın bir taslağını dağıtıyoruz. Bu süre içinde, bu kararı veto eden ülkeler, istişareler sırasında kapsayıcılık ve esneklik taahhüdümüze rağmen metne katılmayı reddettiler' dedi.



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor