• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Çin ve Rusya, Kuzey Kore´ye yaptırımların artırılmasını isteyen BMGK kararını veto etti

Çin ve Rusya, Kuzey Kore´ye yaptırımların artırılmasını isteyen BMGK kararını veto etti

Çin ve Rusya, Kuzey Kore´ye balistik füze denemeleri nedeniyle yaptırımların artırılmasını isteyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını veto etti.

 

Çin ve Rusya, Kuzey Kore´ye balistik füze denemeleri nedeniyle yaptırımların artırılmasını isteyen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını veto etti.

ABD´nin Kuzey Kore´ye yaptırımların artırılmasını teklif ettiği tasarı 15 üyeli BMGK´de oylandı.

Kuzey Kore´ye yıllık ham petrol ihracatının 1 milyon varil azaltılarak 3 milyon varile düşürülmesini, rafine petrol ihracatının ise 125 bin varil azaltılarak 375 bin varile düşürülmesini öngören karara 13 ülke destek verirken Çin ve Rusya tasarıyı veto etti.

BMGK´de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9´unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa´dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Kuzey Kore´ye tütün ve tütün mamulleri ihracatının yasaklanmasını öngören tasarı, Kuzey Kore´nin 'mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünlerinin ihracatını da yasaklamayı hedefliyordu.

Tasarıyla aynı zamanda Kuzey Kore istihbaratıyla ilişkili olduğu belirtilen bilgisayar korsanı ´´Lazarus Group´´un mal varlıklarının dondurulması da öngörülüyordu.

ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, oylama öncesi yaptığı açıklamada, Kuzey Kore´nin bu yılın başından beri 6 kıtalararası balistik füze deneyerek ve kitle imha silahlarını geliştirerek uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini söyledi.

Çin´in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, yeni yaptırımların Kovid-19 salgınıyla başa çıkmaya çalışan Kuzey Kore üzerinde insani sonuçları olacağını belirterek, ilave yaptırımların sorunu çözmek yerine gerginliği daha da artıracağını ifade etti.

Rusya´nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise ABD´yi diyalog yerine yaptırımları ve Kuzey Kore´ye karşı ´´düşmanca´´ tutum sergilemeyi seçmekle suçladı.

BMGK, nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore´ye 2006´dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar uyguluyor.

Rusya ve Çin, BM Genel Kurulu´nun 26 Nisan´da aldığı karar doğrultusunda ilerleyen günlerde Kuzey Kore´ye yaptırımların artırılmasını veto etme kararlarını 193 üyeli Genel Kurul´da savunmak zorunda kalacak.

BM Genel Kurulu, küresel barışın garantörleri olması beklenirken veto haklarıyla çoğu zaman BM Güvenlik Konseyini işlevsiz hale getiren daimi 5 üye ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa´ya veto kullanımda ´´hesap soracak´´ bir karar almıştı.

 

 

 



19.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor