Çin Devlet Radyosu
Cibuti`yi ziyaret eden Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çinli ve yabancı muhabirlere verdiği röporajda, Çin`in, Afrika ülkeleriyle barış ve güvenlik konularında işbirliğini daha da güçlendireceğini söyledi.
Cibuti stratejik açıdan önemli
Cibuti, Aden Körfezi`nin kıyısında yer alan, yalnızca 800 bin dolayında nüfusa sahip bir Doğu Afrika ülkesi. Cibuti, özel coğrafi konumdan ötürü, stratejik açıdan son derece önemli. Son yıllarda, çeşitli ülkelerden gelen ve yakın denizlerde seyreden savaş gemilerinin çoğu, Cibuti üzerinden ikmal ediliyor. Bu nedenle, bölgede barış ve güvenlik konusu değerlendirilirken, genellikle Cibuti de gündeme alınıyor.
'Uzun vadeli işbirliği yapacağız'
Afrika ülkeleriyle güvenlik alanında işbirliğinin nasıl pekiştirileceği, Wang Yi`nin Cibuti liderleriyle görüşmesinin önemli gündem konularından biri.
Çin, Birleşmiş Milletler kararı ve uluslararası anlaşmalar doğrultusunda, 2008 yılı sonundan itibaren, Aden Körfezi ve Somali açıklarına güvenlik göreviyle donanma gemileri gönderdi. Wang Yi, bu konuda şunları söyledi:
'Çin tarafından gönderilen 16 grup donanma gemisi, toplam 5 bin 300`ü aşkın yabancı gemiye refakat ederek, bu bölgedeki güvenliğe katkıda bulundu.'
Wang Yi, bu süreçte, Çin donanma gemilerinin geniş kapsamlı ikmal ve acil yardım ihtiyaçlarının karşılanmasında, Cibuti`nin sağladığı kolaylıkları takdirle değerlendirdi. Wang Yi, Çin`in bu temelde, Cibuti`yle daha istikrarlı ve uzun vadeli işbirliği yapacağını ifade etti.
'Sorumluluğumuzun bilincindeyiz'
Wang Yi, Afrika`da barış ve güvenlik sorunlarının çözümünde aktif bir katılımcı haline geldiklerini anlattı.
'Aden Körfezi`nde güvenlik sağlamanın yanı sıra Çin, BM`nin Afrika`daki 15 ayrı barış koruma harekatına katıldı, bölgeye çok sayıda barış koruma personeli gönderedi. Bin 800`den fazla barış koruma askeri hâlâ Afrika`da görev başında bulunuyor. Çin, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri arasında, barış koruma harekatlarına en çok personel gönderen ülke. Çin, ayrıca gelişmekte olan ülkeler arasında barış koruma bütçesine en çok katkıda bulunan ülke konumunda.'
Wang Yi, BM Güvenlik Konseyi`nin daimi üyesi olan Çin`in, uluslararası ve bölgesel barış ve güvenliğin korunmasında üstlenmesi gereken sorumluluğun bilincinde olduğunu vurguladı. Wang Yi, BM`nin Afrika`daki barış koruma harekatlarına daha aktif katılacakları taahhüdünde bulundu. Wang, şunları söyledi:
'Hem Güvenlik Konseyi`nde, hem de diğer uluslararası ortamlarda, terörizmin her türlüsüne karşı çıkıyoruz; Afrikalı kardeşlerimizin terörle mücadele davasına da hep destek veriyoruz. Afrika ülkelerinin meşru hak ve çıkarlarının korunması için sesimizi yükselteceğiz.'
Wang Yi, Çin`in ortaya koyduğu 'Çin-Afrika Güvenlik ve İşbirliği Ortaklığı Çağrısı'nı da hatırlattı. Wang Yi, bu çerçevede, Afrika Birliği ve Cibuti`nin içinde bulunduğu Afrika ülkeleriyle barış ve güvenlik konularında işbirliğini daha da güçlendireceklerini vurguladı.
Özcan ÜNLÜ
Dünyaumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile savunma sanayine ilişkin, "Önümüzdeki dönemde kazan-kazan ilkesinden hareketle bu alanda atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz." dedi.
Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, ABD'nin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu alıkoymasıyla sonuçlanan Venezuela'ya askeri müdahalesinde, ölenlerin sayısının 100'e çıktığını bildirdi.
Dünya2025 yılında iklim değişikliğini aşırı hava olayları ve kuraklıkla sonuna kadar hissettik.
Çevre