Tarih: 20.03.2015 11:18

Çin Füze Sistemi Türkiye`ye Satılıyor

Facebook Twitter Linked-in

Nanae Kurashige

Çin Komünist Partisi yayın organı Halkın Günlüğü gazetesinin internet sayfasından dün yayımlanan haberde, Çin menşeli HQ-9 füze savunma sisteminin Türk hükûmetine satışının kesinleştiği bildirildi. Türkiye, 2013 yılında satın alma planını açıklamıştı ancak ABD ve NATO’nun karşı çıkmasıyla bunu bir süreliğine ertelemişti.

Habere göre Çin medyasına konuşan HQ-9’ları üreten CPMIEC şirketi yetkilileri, satış işleminin karara bağlandığını açıkladı. Çin menşeli füze savunma sisteminin, NATO üyesi bir ülke tarafından satın alındığı ilk kez görülüyor. Anlaşmanın detayları henüz aydınlığa kavuşmuş olmamakla birlikte eğer bu satış doğru ise Türk ordusunda Çinli mühendislerin faaliyette bulunma ihtimali de bulunuyor. NATO kuvvetlerine ilişkin bilgilerin sızabileceği endişeleri de ortaya çıktı.

Çinli araştırmacılar arasında; Türk hükûmetinin satın alma kararının arkasında, güvenlik düzeyindeki iş birliği yoluyla Çin ile temasların derinleştirilmesi ve Orta Doğu bölgesinde ABD’nin gücüne karşı çıkma amacının olduğu görüşü bulunuyor.

Azami menzili 90-120 kilometre olan HQ-9, düşük irtifadaki füzeleri vuruyor. Sistemin, Rusya ve Batılı ülkelerin teknik standartlarıyla eş değer olduğu tahmin ediliyor. (Japonya, Asahi Shimbun - 19 Mart 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —