• BIST 100

    10320%1,59
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,09% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2473,22% 0,30
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00

Çin ve Türkiye, İpek Yolu Ekonomi Kuşağı

Çin ve Türkiye, İpek Yolu Ekonomi Kuşağı

Çin’in Türkiye Büyükelçisi Gong Şiyaoşıng “İpek Yolu Boyunca Çin Medyası” gazeteci heyetiyle yaptığı görüşmede, İpek Yolu Ekonomi Kuşağı’nın ortaklaşa oluşturulması önerisinin Türkiye’de güçlü bir karşılık bulduğunu

Nie Yunpeng, Zhang Chongfang

Çin’in Türkiye Büyükelçisi yaptığı açıklamada, Başkan Şi Cinping’in geçen yıl ortaya attığı İpek Yolu Ekonomi Kuşağı önerisinin Türkiye’de güçlü bir karşılık bulduğunu, Çin ve Türkiye’nin, İpek Yolu Ekonomi Kuşağı’nın oluşturulması konusunda çok iyi bir temele sahip olduğunu söyledi.

Gong Şiyaoşıng “İpek Yolu Boyunca Çin Medyası” gazeteci heyetiyle yaptığı görüşmede, İpek Yolu Ekonomi Kuşağı’nın ortaklaşa oluşturulması önerisinin Türkiye’de güçlü bir karşılık bulduğunu ifade ederek Türkiye’nin Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan bir ulaşım güzergâhı olduğunu, coğrafi konumunun son derece büyük bir öneme sahip olduğunu, Türkiye’nin daha önce ortaya attığı İpek Yolu’nun tekrar canlandırılması düşüncesi ve modernize edilmiş tren yolları vasıtasıyla İpek Yolu üzerindeki ülkelerin özellikle Orta Asya ülkelerinin birbirine bağlanacağını, iki ülkenin bu noktadaki görüşleri ve zamanlamasının çok uyumlu olduğunu söyledi.

Gong Şiyaoşıng ayrıca Çin Demir Yolu İnşa Şirketi tarafından inşa edilen Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattı ikinci etabının tamamlandığının duyurulduğunu, projenin toplam uzunluğunun 158 kilometre, tasarım hızının 250 kilometre, toplam sözleşme tutarının ise 1,27 milyar dolar olduğunu söyledi. Bunun, İpek Yolu’nun inşasında her iki tarafının çok iyi bir temele sahip olduğu anlamına geldiğini ayrıca bu projenin bugüne kadar Çin’in yurt dışında inşa ettiği ilk yüksek hızlı tren projesi olduğunu, yeni iş birliği yollarıyla işletmelere güçlü mali destek sağlandığını ifade etti.

Gong Şiyaoşıng, Türkiye’nin yüksek teknolojinin eşiğinde olan bir ülke olduğunu, bunun, Çin’in yurt dışına gerçek anlamda ilk teknoloji ihracı olduğunu, Çin demir yolları için yurt dışında inşa edilmiş bir örnek olduğunu, İpek Yolu Ekonomi Kuşağı’nın inşa edilmesi ve Çin demir yollarının yurt dışındaki bir sonraki adımı için çok büyük bir anlam ifade ettiğini söyledi.

Gong Şiyaoşıng, İpek Yolu Ekonomi Kuşağı’nın inşa edilmesinin Çin’in gelecekte uluslararası iş birliği seviyesinde gireceği yeni dönemi ifade ettiğini, Çin’in demir yolları, elektrik enerjisi, enerji kaynakları, nükleer enerji ve iletişim gibi alanlardaki yüksek teknolojisinin uluslararası pazarlara girmeye başladığının işareti olduğunu söyledi. Ayrıca İpek Yolu Ekonomi Kuşağı’nın inşasının tamamlanmasının Çin ve İpek Yolu üzerindeki ülkeleri birbirine bağlayacağını, ekonomi iş birliğinde daha da yakınlaşılmasını ve pazarların daha da geliştirilmesini sağlayacağını ifade etti. (Çin Haber Ajansı Xinhua - 10 Haziran 2014)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor