• BIST 100

    10247,75%-0,86
  • DOLAR

    32,34% 0,35
  • EURO

    34,59% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2396,13% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00

Çin ve Türkiye`den ABD`ye Gözdağı

Çin ve Türkiye`den ABD`ye Gözdağı

Türkiye`yi ABD`ye karşı iyi bir koz olarak kullanan Çin, NATO’da çatlaklara neden olabilir. Öte yandan Türkiye füze savunma sistemi alanında, Çin’in önerilerini dikkate aldığını göstererek ABD ile ilişkilerinde ve NATO bünyesinde stat?

Hindi.sputniknews.com

ABD ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünün (NATO) tepkisi beraberinde Çin ve ABD`nin askerî-siyasi çıkarları, çatışma noktasına getirdi.

Türkiye`yi ABD`ye karşı iyi bir koz olarak kullanan Çin, NATO’da çatlaklara neden olabilir.

ABD cephesinde tepkiyle karşılanan, Türkiye`nin Çin iş birliğiyle oluşturmayı planladığı hava savunma füze sistemine ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, hava savunma sisteminin NATO silahlarıyla entegre edilmeyeceğini, sistemin millî sistemlere entegre edileceğini açıkladı.

Yılmaz, Türkiye`nin füze savunma sistemi ihalesinin Çinli firmaya kaldığını, NATO ülkelerinin yeni teklif vermediğini bu nedenle ihale sürecinin sona erdiğini açıkladı. ABD`li Raytheon ve Lockheed Martin PAC-3, Avrupalı Eurosam da ihaleye katılan isimler arasında. İhaleye ilişkin nihai karar gelecek nisan ayında verilecek. Bu da, ABD’nin büyük baskıları sonucu Türkiye’nin ihaleyi ileri bir tarihe atabileceğinin bir göstergesi olabilir. Tıpkı 2013 yılında olduğu gibi. Türkiye’nin ilk uzun menzilli füze ihalesi 2013 Eylül’ünde gerçekleştirilmiş, ihaleyi Çinli CPMEIC kazanmıştı. Ancak NATO’dan sistemin NATO silah sistemleriyle entegre edilemeyeceği üzerinden gelen baskı sonucunda ihale için süre uzatılmıştı.

Türkiye’ye ABD tarafından yapılan yoğun baskılara rağmen Ankara kararını değiştirmiyor. Rusya Bilimler Akademisi ABD ve Kanada Enstitüsü Müdür Yardımcısı Pavel Zolotaröv, Türkiye’nin Çin tarafında durarak ABD’ye oyun oynadığını söyledi.

Bu oldukça doğal çünkü her şey çıkar çatışmasıyla bağlantılı. İşte bu oyuna da güçlü oyuncular katıldı.

Çin zaten bu sonucu bekliyordu çünkü Türkiye’ye oldukça etkileyici bir teklif sunmuştu. Türkiye, bir NATO üyesi. Kendi kararını kendi verebilir. Öte yandan Türkiye füze savunma sistemi alanında, Çin’in önerilerini dikkate aldığını göstererek ABD ile ilişkilerinde ve NATO bünyesinde statüsünü daha da güçlendirebilir ve biraz daha imtiyaz elde edebilir. (Hindistan, Hindi.sputniknews.com - 21 Şubat 2015)



20.8° / 14.1°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor