Tarih: 21.09.2013 14:02

Çin-ABD arasındaki yeni tip büyük ülke ilişkileri nasıl olacak?

Facebook Twitter Linked-in

Çin Devlet Radyosu

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Washington`da yer alan Brookings Enstitüsü`nde, Çin ile ABD arasındaki yeni tip büyük ülke ilişkilerini anlattı.

ABD ziyaretini sürdüren Bakan Wang, 20 Eylül günü Washington merkezli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü`nde bir konferans verdi.

Bu yılın, Çin-ABD ilişkileri için büyük önem taşıdığını hatırlatan Wang, iki ülke liderlerinin, California eyaletindeki Annenberg Çiftliği`nde yaptığı tarihî görüşmede, Çin ile ABD arasında yeni tip büyük ülke ilişkileri kurulmasında anlaştığını söyledi.

Bu stratejik, yapıcı ve öncü anlaşmanın, ikili ilişkilerin geleceğine yön verdiğine işaret eden Bakan Wang, bunun, Asya-Pasifik bölgesinin düzeninin, hatta uluslararası düzenin değişimine olumlu ve derin etkiler getireceğini kaydetti.

Wang Yi, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping`in, yeni tip ikili ilişkileri, 'çatışmama ve zıtlaşmama', 'karşılıklı saygı' ve 'işbirliğiyle ortak kazanç' sözleriyle özetlediğini ifade etti.

Wang Yi, bu tür ilişkilerin oluşması için, iki ülkenin karşılıklı güveni artırması, aralarındaki somut işbirliğini güçlendirmesi ve uluslararası sorunlarda temasları yoğunlaştırması gerektiğini vurguladı.

ABD: İran`la diyaloga hazırız

Bu arada Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, İran`ın nükleer silah programından gerçekten vazgeçmesi durumunda, Tahran yönetimiyle ikili diyalog yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Carney, 19 Eylül günü düzenlenen basın toplantısında, Tahran yönetimiyle doğrudan diyalogun şimdi ve daima mümkün olduğunu söyledi. Carney, ancak bunun önkoşulunun, İran`ın nükleer silah programından vazgeçerek, uluslararası topluma verdiği sözleri yerine getirmesi olduğunu kaydetti.

İran`da yeni hükümetin iktidara gelmesinden sonra, dil ve davranış açılarından bir önceki yönetime göre büyük bir değişiklik görüldüğüne işaret eden Carney, ancak 'eylemlerin sözlerden daha önemli olduğunu' söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD`li yayın kuruluşu NBC`ye verdiği demeçte, yönetiminin nükleer silah geliştirmeyeceğini belirterek, bu konuda Batılı ülkelerle uzlaşma konusunda tam yetkiye sahip olduğunu ifade etmişti. (Çin Devlet Radyosu)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —