• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Çin´de ´Beyaz Kitap´ yayınlandı: ABD ekonomik hegemonya peşinde

Çin´de ´Beyaz Kitap´ yayınlandı: ABD ekonomik hegemonya peşinde

Çin´de, ABD ile devam eden ticaret savaşıyla ilgili görüşlerin yer aldığı ´Beyaz Kitap´ isimli bir belge yayınlandı. Belgede, ABD - Çin ticaret savaşında Çin´in güncel pozisyonu ve öngörüleri yer alıyor.

 

Yayınlanan kitapta, ABD´nin ´en büyük gelişmiş ekonomi´, Çin´in ise ´gelişmekte olan en büyük ekonomi´ olduğu belirtilirken, ´bazı ticari sürtüşmelerin doğal olduğu´ belirtiliyor ve anahtar tavrın ´karşılıklı güvenin nasıl geliştirileceği ve farklılıkların nasıl yönetileceği´ sorularına verilecek cevapta yattığı ifade ediliyor. 

TRUMP YÖNETİMİNE GÖNDERME

Beyaz Kitap´ta, iki ülke arasındaki ticari sürtüşmelerin ´sürdürebilir´ noktada tutulabileceği vurgulanırken, bunun önündeki engelin Trump yönetimi olduğu belirtiliyor ve '2017´de göreve gelen ABD yönetimi, ´Önce Amerika´ sloganıyla  karşılıklı saygı ve eşit istişarenin temel normlarını terk etti' ifadeleri kullanılıyor.

´KORUMACI EKONOMİ´ ELEŞTİRİSİ

Yayınlanan belgede ayrıca ABD´nin Trump yönetimiyle birlikte içerisine girdiği korumacı eğilim ´tek taraflılık ve ekonomik hegemonyacılık´ olarak nitelendirilerek 'Gümrük vergisi gibi ekonomik önlemlerle diğer ülkelerin gözünü korkutuyor ve baskı yoluyla Çin´e kendi ekonomik çıkarlarını dayatıyor' denildi.  

BEYAZ KİTAP NEDİR?

Beyaz Kitap, Çin Devlet Konseyi tarafından çeşitli aralıklarla yayınlanan ve önemli konu başlıklarına değinilen bir devlet belgesidir.



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor