• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Çin´den ABD´ye çağrı: Tayvan´a silah satmayı durdurun

Çin´den ABD´ye çağrı: Tayvan´a silah satmayı durdurun

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Washington´a 'Tek Çin Politikası'na bağlı kalarak Tayvan´a silah satmayı durdurmaları çağrısında bulundu.

 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, başkent Pekin´de düzenlediği günlük olağan basın toplantısında, Washington yönetiminin Tayvan´a silah satmasına karşı tavırlarının 'kesin ve değişmez' olduğunu söyledi.

´ZARARI ANLAMALARINI UMUYORUZ´

'ABD´nin, Tayvan´a silah satışı meselesinin yüksek hassasiyeti ve ciddi zararını anlamasını umuyoruz' ifadesini kullanan Hua, ABD yönetiminin ilgili sorunu 'dikkatli ve düzgün şekilde' ele alması gerektiğinin altını çizerek Beyaz Saray´ın 'Tayvan Boğazı´nın barış ve istikrarına katkı sağlaması gerektiğini' belirtti.

Tayvanlı yetkililer, geçen hafta, Çin tehdidinin arttığını savunarak hava kuvvetlerini gözden geçirme ve yenileme kararı aldıklarını, ABD´den hayalet uçak satın almak istediklerini açıklamıştı.

´HAYALET UÇAK´ SAVAŞI

ABD yetkilileri, Donald Trump yönetiminin Tayvan´a büyük çapta silah satışını öngören bir plan üzerinde çalıştığını ifade etmişti.

Öte yandan Çin, önceki hafta radara yakalanmayan 5. nesil savaş uçağı J-20´nin ordu envanterine alınarak aktif kullanıma girdiğini duyurmuştu. 

Tayvan, savunma harcamasını bu yıl yüzde 1 artırarak 11,4 milyar dolara çıkarmıştı. Çin ise bu yılın savunma bütçesinde yüzde 7 artış yapılacağını belirterek 152 milyar dolar ayıracağını açıklamıştı.

Tayvan´a silah satan ABD´nin, 1979´da imzalanan kanun uyarınca adayı koruma yükümlülüğü bulunuyor.

22 ÜLKE TANIYOR

Çin´de 1949´da Mao Zedung´un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan´a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan´ı kurmuşlardı. Ancak Çin, Tayvan´ın bağımsızlığını kabul etmemişti. Tayvan´ı sadece 22 ülke tanıyor.



17° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor