Tarih: 05.09.2016 08:20

Çin´den ABD´ye füze tepkisi

Facebook Twitter Linked-in

 

Şi, Hangzhou kentinde Çin´in ev sahipliğinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında bu ülkede bulunan Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ile bir araya geldi.

Taraflar, Kore Yarımadası´ndaki duruma ilişkin fikir alışverişinde bulunurken, Kuzey Kore´nin uzun menzilli füze denemelerine ilişkin ´bölgenin nükleerden arındırılması, yarımadada barış ve istikrarın korunması´ çağrısını yaptı.

´6´lı görüşmelere devam edilmesi ve tarafların endişelerine dengeli bir çözüm aranması´ gerektiğini savunan Şi, Kore Yarımadası´nda ´uzun vadeli huzur´ ortamının yakalanmasından taraf olduklarının altını çizdi.

Şi, 'ABD´nin, Güney Kore´de THAAD konuşlandırmasına karşıyız' ifadesini kullanırken, bu meselenin ´uygun şekilde ele alınmadığı durumda bölgedeki stratejik istikrara zarar vereceği ve taraflar arasındaki çelişkileri artıracağını´ söyledi.Güney Kore Devlet Başkanı Park ise bu konuda Pekin yönetimi ile yakın diyaloglarını sürdüreceklerini belirtti.

Seul ve Washington yönetimleri, Kuzey Kore tehdidine karşı THAAD´nin gelecek yıl sonuna kadar Güney Kore´nin Seongju kasabasına konuşlandırılacağını açıklamıştı. Rusya ve Çin, THAAD sisteminin bölgede konuşlandırılmasına Doğu Asya´da askeri gerilimi arttıracağı gerekçesiyle karşı çıkarken, Seul yönetimi, Kuzey Kore´nin askeri tehditlerinin bertaraf edilmesi durumunda THAAD sisteminin konuşlandırılması ihtiyacının ´doğal olarak´ ortadan kalkacağını savunuyor.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —