• BIST 100

    10101,62%0,45
  • DOLAR

    32,26% -0,05
  • EURO

    34,85% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2433,32% 0,36
  • Ç. ALTIN

    3919,83% -0,11

Çin´den ABD´ye füze tepkisi

Çin´den ABD´ye füze tepkisi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD´nin Kuzey Kore tehdidine karşı Güney Kore´de konuşlandırmayı planladığı Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) füzelerinin mevzilendirilmesi planına tepki gösterdi.

 

Şi, Hangzhou kentinde Çin´in ev sahipliğinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında bu ülkede bulunan Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ile bir araya geldi.

Taraflar, Kore Yarımadası´ndaki duruma ilişkin fikir alışverişinde bulunurken, Kuzey Kore´nin uzun menzilli füze denemelerine ilişkin ´bölgenin nükleerden arındırılması, yarımadada barış ve istikrarın korunması´ çağrısını yaptı.

´6´lı görüşmelere devam edilmesi ve tarafların endişelerine dengeli bir çözüm aranması´ gerektiğini savunan Şi, Kore Yarımadası´nda ´uzun vadeli huzur´ ortamının yakalanmasından taraf olduklarının altını çizdi.

Şi, 'ABD´nin, Güney Kore´de THAAD konuşlandırmasına karşıyız' ifadesini kullanırken, bu meselenin ´uygun şekilde ele alınmadığı durumda bölgedeki stratejik istikrara zarar vereceği ve taraflar arasındaki çelişkileri artıracağını´ söyledi.Güney Kore Devlet Başkanı Park ise bu konuda Pekin yönetimi ile yakın diyaloglarını sürdüreceklerini belirtti.

Seul ve Washington yönetimleri, Kuzey Kore tehdidine karşı THAAD´nin gelecek yıl sonuna kadar Güney Kore´nin Seongju kasabasına konuşlandırılacağını açıklamıştı. Rusya ve Çin, THAAD sisteminin bölgede konuşlandırılmasına Doğu Asya´da askeri gerilimi arttıracağı gerekçesiyle karşı çıkarken, Seul yönetimi, Kuzey Kore´nin askeri tehditlerinin bertaraf edilmesi durumunda THAAD sisteminin konuşlandırılması ihtiyacının ´doğal olarak´ ortadan kalkacağını savunuyor.




17.4° / 11.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor