Tarih: 06.04.2017 20:01

Çin´den Hindistan´a: Bu hatadan dönün

Facebook Twitter Linked-in

 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, başkent Pekin´de düzenlediği basın toplantısında, Dalay Lama´nın Çin ve Hindistan arasında sınır ihtilafı bulunan Arunaçal Pradeş bölgesini ziyareti nedeniyle Yeni Delhi yönetiminin uyarıldığını söyledi. 

Hindistan veya herhangi bir ülkenin Çin´in içişlerine müdahale etmesine karşı olduklarının altını çizen Hua, Yeni Delhi yönetiminin, Dalay Lama´nın ilgili bölgeyi ziyaretine izin vermesiyle sınır bölgesinde rahatsızlık yarattığını belirtti.

´ÇİN´İN ÇIKARLARINA ZARAR VERME HATASINDAN DÖNÜN´

Hua, söz konusu hareketin Çin-Hindistan ilişkilerine zarar verdiğini ifade ederek herhangi bir ülkenin Çin karşıtı hareketlere zemin sağlamasına karşı olduklarını vurguladı. Pekin hükümetinin, Yeni Delhi yönetimine tepkisini ilettiğini kaydeden Hua, Hindistan´ı, Dalay Lama´yı istismar ederek Çin´in çıkarlarına zarar verme hatasından dönmeye çağırdı.

ÇİN, ´İLİŞKİLER CİDDİ HASAR GÖREBİLİR´ DEMİŞTİ

Çin geçen ay, Dalay Lama´nın Arunaçal Pradeş ziyaretine izin vermesi halinde Hindistan ile ilişkilerin ciddi hasar göreceği uyarısında bulunmuştu. Hindistan da Pekin yönetimini içişlerine karışmaması uyarısıyla karşılık vermişti.

2009´DAN BU YANA İLK ZİYARET

Tibet´in ruhani lideri Dalay Lama, Hindistan´ın kuzeydoğusundaki bir manastırı ziyaret etmiş ve 10 binden fazla Budist ile bir araya gelmişti. Dalay Lama´nın Arunaçal Pradeş´teki bu ziyareti, 2009´dan bu yana bölgeye yaptığı ilk ziyaret oldu. Dalay Lama, halkının Tibet´in bağımsızlığını talep etmediğini, bölgenin, Çin´den ´anlamlı özerklik´ elde etmesi için mücadele ettiğini savunarak, 'Öncelikle biz, bağımsızlık istemiyoruz. Çin´de kalmaya istekliyiz. Aynı zamanda Çin hükümeti, bize anlamlı özerklik, otonomi vermeli ve çevreye özen göstermeli' şeklinde konuşmuştu.

İKİ İHTİLAFLI KONU: ARUNAÇAL PRADEŞ VE TİBET

Asya´nın iki devi arasında uzun zamandır süren sınır ihtilafında Çin, Hindistan´ın kuzeydoğusundaki Arunaçal Prades eyaletinde 90 bin kilometrekarelik alan üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, Hindistan, Himalayaların batısındaki Aksai Çin platosunda 38 bin kilometrekarelik alanı Çin´in işgal ettiğini ileri sürüyor. Çin devletine karşı 1959 yılındaki başarısız ayaklanmanın ardından Dalay Lama, Tibet´i terk ederek, Hindistan´ın kuzeyinde Tibet hükümeti kurmuştu. Çin yönetimi, Tibet´in 700 yıldır kendi toprakları içinde bulunduğunu, Tibetliler ise ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —