Tarih: 30.03.2022 16:31

Çin´den kritik açıklama: 'Rusya ile ortaklığımız sınırsız'

Facebook Twitter Linked-in

 

Ukrayna´daki savaştan sonra ilk defa Çin´e giden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov burada kritik bir görüşmeye imza attı. İki ülkenin bakanları arasında yapılan görüşme sonrası gündeme bomba gibi düşen açıklamalar geldi.

Çin´in Afganistan konulu iki günlük toplantılara ev sahipliği yapacağı toplantı için doğu Çin eyaleti Anhui´de Lavrov´u ağırlıyor. Toplantının konusu Afganistan olsa da görüşmenin öncesinde ve sonrasında gelen açıklamalar Dünya gündemine birinci sıradan giriş yaptı. Rusya´nın Ukrayna´ya saldırıları devam ederken, Çin´in Rusya´ya uygulanan ekonomik yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olabileceği endişeleri devam ederken Rusya Dışişleri Bakanlığı´ndan görüşmeler sırasında her iki tarafın işbirliğini derinleştirme ve küresel meseleler hakkında ´tek bir sesle´ konuşma konusunda anlaştığı duyuruldu. ´Bakanlar, Ukrayna çevresindeki durum hakkında kapsamlı bir görüş alışverişinde bulundular´ denilen açıklamada her iki tarafın da işgalin ardından uygulanan Batı yaptırımlarının ´ters etki yaratma olasılığına´ dikkat çektiğinin altı çizildi.

´ÇİN-RUSYA İŞBİRLİĞİNDE SINIR YOK´

/resimler/2022-3/30/1633199601653.jpg

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Pekin´de düzenlediği basın toplantısında, 'Çin-Rusya işbirliğinde sınır yok, barışı sağlama, güvenliği koruma ve hegemonyaya karşı çıkma çabalarımızda sınır yok' dedi. Sözcü, 'Çin-Rusya ilişkileri bağlantısız, çatışmasız ve herhangi bir üçüncü tarafı hedef almıyor' dedi.

´DAHA ADİL BİR DÜNYA DÜZENİNE DOĞRU İLERLEYECEĞİZ´

Hürriyet´te yer alan habere göre görüşme öncesinde yayınladığı bir videoda Lavrov, dünyanın ´uluslararası ilişkiler tarihinde çok ciddi bir aşamadan geçtiğini´ söylemiş ve şu ifadeleri kullanmıştı; ´Sizinle ve sempatizanlarımızla birlikte çok kutuplu, adil, demokratik bir dünya düzenine doğru ilerleyeceğiz.´

ABD´DEN ÇİN´E ´RUSYA´ TEHDİDİ

/resimler/2022-3/30/1633458114381.jpg

Geçtiğimiz haftalarda ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi ile İtalya´nın başkenti Roma´da bir araya gelmişti. Yedi saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan üst düzey ABD´li bir yetkili, ABD´nin Çin´e Rusya´ya yardım etmesi halinde ortaya çıkacak olumsuz sonuçları ilettiğini aktararak, “Çin´in şu anda Rusya ile uyumu konusunda endişelerimiz var ve Ulusal Güvenlik Danışmanı bu endişeler ve belirli eylemlerin muhtemel sonuçları hakkında doğrudan konuştu' demişti. Görüşmede Sullivan´ın Ukrayna konusunda açık olduğunu belirten yetkili, 'Diğer ülkelerin Rusya´ya sağlayabileceği desteklerle ilgili endişelerimiz nedeniyle doğrudan ve özel olarak Çin ile iletişim kuruyoruz' ifadelerini kullanmıştı.

RUSYA´NIN ÇİN´DEN ASKERİ TEÇHİZAT İSTEDİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ

/resimler/2022-3/30/1634066299163.jpg

ABD basınında ABD´li yetkililerin Rusya´nın Ukrayna´ya saldırılarının başlamasından bu yana Çin´den askeri teçhizat ve çeşitli yardımlar talep ettiğine yönelik iddialarına yer verilmiş, Çin´in Rusya´ya yardım etmeye hazır olabileceğine dair bazı işaretler olduğu öne sürülmüştü. ABD´li yetkililer ayrıca, Rusya´nın envanterindeki bazı silahların tükenmekte olduğuna dair işaretler olduğunu iddia etmişti.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —