Tarih: 04.05.2017 15:30

Çin´e yönelik ender eleştirilerinden birini yapan Kuzey Kore, ‘Nükleer program sürecek´ dedi

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD ile Kuzey Kore arasında son dönemde daha da artan gerilimde Çin´in ABD´yle yakınlaşması, Pyongyang´la Pekin´in arasını açtı. 

Kuzey Kore devlet televizyonu, nadiren yaptığı Çin eleştirilerinden birine imza attı. Kim Chol isimli bir yazar katıldığı yayında, Kuzey Kore´nin nükleer programını sürdüreceğini söyledi ve şöyle devam etti: “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, hayatı kadar değerli nükleer programını riske atacak şekilde Çin´le dost olmak için asla yalvarmayacak, bu dostluk ne kadar değerli olursa olsun.”

Çin´e yönelik bu türden eleştiriler Kuzey Kore için alışılmadık. Zira dış dünyaya kapalı şekilde yaşayan Kuzey Kore, dış ticaretinin yüzde 90´ını Çin´le gerçekleştiriyor ve petrol ihracının neredeyse tamamını bu ülkeden sağlıyor.

ÇİN: MİLLİYETÇİ HIRSLARLA DOLU AŞIRI SALDIRGAN BİR PARÇADAN FAZLASI DEĞİL 

Pekin ise bu açıklamaya, Çin Komünist Partisi´nin yayın organı Global Times üzerinden yanıt verdi.

Söz konusu açıklamanın ‘tamamen milliyetçi hırslarla dolu aşırı saldırgan bir parçadan fazlası olmadığının´ kaydedildiği yazıda, “Açıkça görülüyor ki Pyongyang, nükleer programıyla ilgili irrasyonel mantıkla boğuşuyor” ifadeleri kullanıldı.

Pyongyang´ın nükleer denemelerini sürdürmesi halinde Pekin´in ‘eşi görülmemiş bir tarzda´ karşılık vereceğini de belirten Global Times, “Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, editöryel yazılar yayınladıkça, Çin kamuoyu Pyongyang´ın nasıl düşündüğünü ve bu nükleer meselenin çözümünün ne kadar zor olduğunu anlayacaktır” denildi.

KUZEY KORE: JAPONYA, TEPESİNDE RADYOAKTİF BULUTLARI GÖREN İLK ÜLKE OLACAKTIR 

Öte yandan Kuzey Kore´nin bir diğer basın organı olan Rodong Sinmun isimli gazete de Japonya´yı hedef aldı.

Yazıda, ABD´nin Japonya´daki askeri üslerini hatırlatılarak “Yarım adadaki olası bir nükleer savaşta, ABD güçlerinin lojistik, operasyonel ve sorti üslerine ev sahipliği yapan Japonya, tepesinde radyoaktif bulutları gören ilk ülke olacaktır” tehdidinde bulunuldu.

Japonya´nın kendi çıkarları için Kore yarımadasında barışçıl bir anlaşma sağlamasına yönelik çaba sarf etmesi gerektiğini belirtilen yazı, “Dünyada atom bombası felaketinin acısını çeken ilk ülke olan Japonya, nükleer felaketlerin ne kadar kötü olduğunu herkesten iyi bilir” ifadeleriyle devam etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —