Tarih: 12.12.2016 09:10

Çini Sanatı Unesco Kültür Listesin´de

Facebook Twitter Linked-in

 

Kütahya Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada: “Çini sanatımız UNESCO Kültürel Mirası” listesine alındı ülkemize memleketimize hayırlı olsun dedi.

Eribaylı, Kütahya için çok önemli olan 4 yıllık çalışmalarımızda bize destek olan tüm sanatçılarımıza TC Kültür ve Turizm Bakanımıza, çini sanatçımız Mehmet Gürsoy´a ve tüm emeği geçenlere şahsım ve teşkilatım adına teşekkürlerimi sunarım. Türkiye, “UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi”ne en çok unsur kaydettiren 10 ülkeden biri oldu. Etiyopya´nın başkenti Addis Ababa´da düzenlenen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası 11. Komite Toplantısı´nda, ülkemiz adına bir adet ulusal, iki adet de çok uluslu dosya, Temsili Liste´ye kaydedilmek üzere sunuldu.

“Geleneksel Çini Ustalığı” ulusal dosya olarak; “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Jupka, Kartırma, Yufka” çok uluslu dosya ve “Nevruz” da çok uluslu genişleme dosyası olarak komiteye sunuldu. Azerbaycan´ın moderatörlüğünde Türkiye, Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Kazakistan tarafından sunulan “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Jupka, Kartırma, Yufka” dosyası, dün gerçekleştirilen toplantıda kabul edilmiş ve böylece somut olmayan kültürel miraslarımızdan “Lavaş”, Türkiye adına da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi´ne kaydettirilmiş oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu´nun eşgüdümünde UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası 11. Komite Toplantısı´na adeta çıkarma yapan Türkiye, böylece listeye kayıtlı kültürel miras sayısını 13´e ulaştırarak, en çok unsur kaydettiren 10 ülkeden biri olmuştur” dedi. UNESCO´nun Etiyopya´daki toplantısında Lavaş-Yufkanın ardından 'Geleneksel Çini Ustalığı' da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine seçildi.

Yaşayan İnsan Hazineleri de Kütahya´dan Azerbaycan´ın moderatörlüğünde Türkiye, Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Kazakistan tarafından sunulan ‘´İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Jupka, Kartırma, Yufka” dosyası, önceki gün gerçekleştirilen toplantıda kabul edilmiş ve böylece somut olmayan kültürel miraslarımızdan ‘Lavaş-Yufka' Türkiye adına da UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi´ne kaydettirilmişti. Dün yapılan oturumlarda ise Türkiye olarak sunduğumuz 'Geleneksel Çini Ustalığı' listeye dâhil edildi ve ülkemiz adına tescillenmiş oldu. Yüzyıllardır sadece bir bezeme olarak değil aynı zamanda bir sağaltma aracı olarak da kullanılan ve bu nedenle kamusal ve dinî yapıları süsleyen çini sanatı da artık UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi´nde Türkiye adına tescilli. Geçmişle bugün arasındaki kültürel bağların güçlenmesine, kültürel kimliğin geleceğe taşınmasına katkıda bulunan çini sanatı da saygının, olgunluk ve hoşgörünün en yoğun hissedildiği sanatlarımızdan biri olarak insanlığın ruhuna hitap eden yeni bir dünya mirası oldu. Beş binden fazla ustasıyla günümüze taşınan geleneksel çini sanatı alanındaki derin bilgileri ve üstün becerileri göz önünde bulundurulan Sıtkı Olçar ile Mehmet Gürsoy ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2010 yılında ‘Yaşayan İnsan Hazinesi´ ilan edilmişti. Sıtkı Olçar Çini Müzesinin geçici açılışını geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı Kütahya´da gerçekleştirmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —