• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Çin`in uzay teknolojisi hızla gelişiyor

Çin`in uzay teknolojisi hızla gelişiyor

Çin, insanlı uzay teknolojisinin geliştirilmesinde BM Uzay İşleri Ofisi ve Avrupa Uzay Ajansı`nın yanı sıra, Rusya, Fransa ve Almanya`daki uzay kurumlarıyla iyi bir işbirliği yürüttü. Çin, aynı zamanda ABD ile diyalogunu da korudu.

Çin Devlet Radyosu

Çin İnsanlı Uzay Projesi Ofisi Başkanı Wang Zhaoyao, Çin`in 2020 yılında uzaya 20 kabinden oluşan uzay istasyonu göndereceğini ve Çinli astronotların, istasyonda uzun süre kalabileceğini açıkladı. Wang, ayrıca uzay istasyonu inşası için uluslararası işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

Wang Zhaoyao, Çin`in uzay istasyonu teknolojisinin yeni bir seviyeye yükseldiğini dile getirdi.

Edinilen bilgiye göre Çin, insanlı uzay teknolojisinin geliştirilmesinde BM Uzay İşleri Ofisi ve Avrupa Uzay Ajansı`nın yanı sıra, Rusya, Fransa ve Almanya`daki uzay kurumlarıyla iyi bir işbirliği yürüttü. Çin, aynı zamanda ABD ile diyalogunu da korudu.

Çinli uzay bilimcilerin ve astronotların eğitimi ile uzay gemileri ve uzay giysilerinin araştırılmasında da Rusya`yla işbirliği yapıldı. Çin ve Almanya, Shenzhou-8 uzay aracında canlı yetiştirilmesine dair deneyleri ortaklaşa yaptı. Çin, ayrıca Fransa`yla da 'uzayda yaşam bilimleri' alanında birçok ortak deneye imza attı ve bu alanda büyük başarılar kaydedildi.

Dört konuda sıkı ortaklık

Uzay istasyonu inşası sürecine değinen Wang, Çin`in bu konuda barışçı amaçlı kullanımın yanında, eşit ve çifte kazanç sağlama ile ortak geliştirme ilkelerinde ısrar edeceğini söyledi.

BM Uzay İşleri Ofisi ve diğer ülkelerdeki uzay çalışmalarından sorumlu kurumlarla işbirliği yapıldığına dikkat çeken Wang, sözlerini şöyle sürdürdü: 'İlk olarak, platform teknolojisinde işbirliği, yani donanım ve parça araştırmalarında teknolojik işbirliği veya uzay kabinleri araştırmalarında işbirliği. İkinci olarak, uzay bilimi ve testleri ile uzay tıbbı alanlarında işbirliği. Üçüncü olarak, astronotların seçilmesi ve eğitilmesinde işbirliği. Dördüncü olarak ise ortak gelişmenin ilerletilmesi için, tüm ülkelere, özellikle gelişmekte olan ülkelere insanlı uzay teknolojilerinin tanıtılması.'

Avrupa ile işbirliği 1990`larda başladı

Şu ana kadar, Shenzhou-1`den Shenzhou-10`a kadar uzay gemilerini, 'Tiangong-1' uzay istasyonunu ve 10 astronotu uzaya gönderen Çin, insanlı uzay aracının fırlatılması ve geri dönüşü, astronotların uzaydaki çalışmaları ve uzay istasyonunun kabinlerinin kenetlenmesi dâhil, üç esas teknolojiye sahip.

Avrupa Uzay Ajansı temsilcisi Bernhard Hufenbach, Çin`le aralarındaki işbirliği hakkında şunları söyledi: 'Çin`in insanlı uzay teknolojisinde kaydettiği başarılar ve gelecekte ilgili teknolojilerin geliştirilmesine duyduğu heves, bizde derin izlenim bıraktı. 1990`lı yıllarda Çin`le işbirliği yapmaya başladık, örneğin yer bilimleriyle ilgili 'Ejderha' projesi ve Çin`in 'Chang`e-1' Ay`a keşif projesi, bunlar arasında yer alıyor. Çin, önemli ve gerekli bir ortağımız.' (Çin Devlet Radyosu)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor