• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Çin´le stratejik savaşta Londra´nın safını seçmesini isteyen Pompeo: 5G´nizi kurar, nükleer santrallerinizi inşa ederiz

Çin´le stratejik savaşta Londra´nın safını seçmesini isteyen Pompeo: 5G´nizi kurar, nükleer santrallerinizi inşa ederiz

ABD ile Çin arasındaki stratejik savaşta Britanya´nın tarafını seçmesi gerektiğine işaret eden Dışişleri Bakanı, ekonominin ve kritik altyapının Çin´e bağımlı hale getirilmemesi çağrısı yaptı. Pompeo, Britanya´nın nükleer ener

ABD ile Çin arasındaki stratejik savaşta Britanya´nın tarafını seçmesi gerektiğine işaret eden Dışişleri Bakanı, ekonominin ve kritik altyapının Çin´e bağımlı hale getirilmemesi çağrısı yaptı. Pompeo, Britanya´nın nükleer enerji santrali inşasından 5G teknolojisi geliştirilmesine dek her ihtiyacını Çin´in yerine ABD´nin karşılayabileceğini söyledi.

Trump yönetiminin Çin´e karşı açtığı ticaret savaşının öncephesi haline gelen Çin teknoloji devi Huawei´nin Britanya´daki 5G altyapısının inşasında rol alması planı etrafında kopan fırtına dallanıp budaklanıyor.

Londra merkezli ama Hong Kong´da kurulmuş, Hong Kong´un en büyük iki bankasından biri konumunda ve Çin´de çok geniş iş sahasına sahip HSBC´nin Britanya Başbakanı´ndan ´Huawei´nin dışlanmaması´ talebinde bulunduğunun öğrenilmesinin ardından, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo sahneye şapkasını attı.

ÇKP´ye suçlama üzerine suçlama

ABD ile Çin arasındaki stratejik savaşta Britanya´nın tarafını seçmesi gerektiğine işaret eden bir açıklama yapan Pompeo, ´Çin Komünist Partisi´ni (ÇKP) zor kullanan zorbalık taktiklerine başvurmakla´ suçlayıp buna karşı ´ABD´nin müttefikleri ve partnerlerinin yanında durduğunu´ söyledi.

'ABD, Britanya´daki dostlarımıza duydukları her türlü ihtiyaç konusunda yardım etmeye hazırdır' diyen Dışişleri Bakanı, bunun ´güvenlikli, dayanıklı nükleer enerji santrali inşa etmekten yurttaşların mahremiyetini koruyan güvenilir 5G teknolojisi geliştirmeye kadar uzandığını´ vurguladı.

HSBC´ye de fırça

Ülkelerin ´ekonomilerini Çin´e aşırı bağımlı hale getirmekten kaçınması ve kritik altyapılarını Çin´in nüfuzuna girmekten korumasını´ talep eden Pompeo, ´ÇKP´yi Britanya bankalarının Çin´deki işlerini Londra´ya karşı siyasi baskı aracı olarak kullanmakla, HSBC´yi de Hong Kong meselesinde Pekin´e biat etmekle´ suçladı.

Pekin ne hamle yapmıştı?

Öncesinde Pekin yönetimi, HSBC´nin üzerine sert biçimde giderken, Londra´yı da Huawei´nin 5G ağını kurmasına izin vermemesi halinde Britanya´da nükleer enerji santralleri inşa etme taahhütlerine uymamakla tehdit etti.

HSBC nasıl müdahil oldu?

Trump yönetimi Britanya´daki 5G altyapısının inşasında Huawei´ye sınırlı da olsa rol verilmesinin ´ulusal güvenliği tehlikeye atacağı´ iddiasını ve ´Washington-Londra arasında istihbarat paylaşımına engel oluşturacağı´ tehdidini her fırsatta tekrarlarken, denkleme HSBC de dahil oldu.

Pekin yönetiminin Huawei´nin bir numaralı mali yetkilisi Meng Wanzhou´nun ABD´nin talebiyle Kanada´da gözaltına alınmasına yol açan verileri sağlamakla uzun zamandır suçladığı ve son olarak Hong Kong ulusal güvenlik yasasına destek açıklaması gerektiği yönünde talepte bulunduğu HSBC, haziran başında hem Asya Pasifik CEO´sunun yasanın hayata geçirilmesine yönelik dilekçeyi imzalarken fotoğrafını yayımlamış hem de şu açıklamayı yapmıştı:

'Hong Kong´un toparlanıp ekonomisini yeniden inşa etmesine imkan veren yasa ve düzenlemelere saygı duyuyor ve destek veriyoruz, aynı zamanda ´tek ülke iki sistem´ ilkesine sahip çıkıyoruz.'

HSBC´den Johnson´a ´Çin´in hışmına uğrarırız´ uyarısı

Ardından, HSBC Holdingleri Yönetim Kurulu Başkanı Mark Tucker´ın Britanya Başbakanı Boris Johnson ile yaptığı gizli görüşme 7 Haziran´da medyaya yansıdı.

Habere göre Tucker, ABD Başkanı Donald Trump´ın sıkı müttefiki Johnson´a, Huawei´nin ağ donanımını yasaklamaması gerektiği, aksi takdirde HSBC´nin Çin´de misillemeye uğrayabileceğini söyledi.

Washington´ın kıskacındaki Johnson hükümeti, ocak ayında Huawei´yi yüksek riskli satıcı ilan edip 5G kurulumuna katılımını yüzde 35 ile sınırlandırmış ve 2023´te 5G ağından tümüyle çıkarma ihtimalini değerlendirmeye almıştı.



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor