Çinli astronotlardan bir ilk
Çinli astronotlar Cing Haypıng ve Çın Dong, ´özel muhabir´ sıfatıyla yörüngede bulunan Tiengong-2 (Gök Saray-2) uzay mekiğinden haber sundu.
Ülkenin resmi haber ajansı Şinhua´nın Pekin merkez ofisindeki yayın masasına yörüngeden görüntülü bağlanan Cing ve Çın, dünyanın yörüngesinden haber yazdırarak ´uzaydan haber geçen ilk muhabirler´ ünvanını aldı. Röportaj şeklinde hazırlanan makale, Şinhua tarafından ´Tiengong´ mahreciyle ve astronotların imzasıyla servis edildi.
33 günlük misyon kapsamında fırlatılan Şıncou-11 uzay aracında bulunan ve aracın kenetlendiği Tiengong-2´de çalışmalar yapan iki astronot, yörüngedeki yaşamlarına ilişkin bilgiler paylaştı.
´Uzay gazeteciliğinin ilk örneği´ olarak adlandırılan görüşmede astronotlar, Tiengong-2´deki labaratuvarda yürütülen deneysel çalışmalardan, çöpleri nasıl attıklarına kadar uzaydaki rutinlerini anlattı. Yer çekimsiz ortamda temizlik ve spor gibi faaliyetlerin zorluklarından bahseden muhabirler, ´uzay ailesinin birer ferdi olmaktan mutluluk duyduklarını´ dile getirdi.
Bu arada taykonotlar, uzaydaki 33 günlük görevlerini tamamlayarak Dünya´ya döndü. Şinhua haber ajansı, geçen ay uzaya gönderilen Şıncou-11 uzay aracının İç Moğolistan Özerk Bölgesi´ne başarıyla indiğini duyurdu.
NE OLMUŞTU?
Şıncou-11, 17 Ekim´de ülkenin kuzeyindeki Ciuqüen Uydu Fırlatma Merkezi´nden Uzun Yürüyüş-2F (Long March-2F) taşıyıcı roketiyle uzaya gönderilmişti. Uzay istasyonu projesi çerçevesinde ilk istasyonu Tiengong-1´i 2011´de uzaya gönderen Çin, Tiengong-2´yi ise eylül ayında fırlatmıştı. Pekin, 2020 yılına kadar üç kapsülden oluşan bir uzay istasyonunu kurmayı planlıyor.
Ülke, 2022´ye kadar 2 adet 20 tonluk modülün birleşimiyle yörüngede kalıcı olarak hizmet verecek bir çekirdek modül oluşturmayı hedefliyor. Çin, bu hedefini gerçekleştirmesi durumunda ABD ve Rusya´nın ardından uzay istasyonu kuran üçüncü ülke olacak.
Çin, ilk uzay laboratuvarı Gök Saray-1´i, Eylül 2011´de yörüngeye fırlatmıştı. Serinin ilk modülünün de 2 yıllık misyon için fırlatıldığı açıklanmış ancak yörüngede 4 buçuk yıl kalmıştı. Tiengong-1, Haziran 2012´de Şıncou-9, Haziran 2013´de Şıncou-10 uzay mekikleriyle kenetlenmişti.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
