• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Çin, Türkiye`deki İhaleyi Kaybetti

Çin, Türkiye`deki İhaleyi Kaybetti

Türk hükûmeti yabancı gemi üreticilerine yaptıracağı amfibi gemi için İspanyol tasarımını tercih etti. Bu da demek oluyor ki Çin tersanelerinin yaptığı teklif geri çevrildi. 'Defense News' internet sitesinde 10 Mayıs’ta yayımlanan rap

 

Tengxun Wang

Birkaç yıldır devam eden Türk amfibi hücum gemi ihalesi sonuçlandı. Türk hükûmeti yabancı gemi üreticilerine yaptıracağı amfibi gemi için İspanyol tasarımını tercih etti. Bu da demek oluyor ki Çin tersanelerinin yaptığı teklif geri çevrildi

'Defense News' internet sitesinde 10 Mayıs’ta yayımlanan rapora göre Türk hükûmeti bir Türk tersanesiyle 1 milyar dolara anlaşarak amfibi hücum gemi üretiminin ilk anlaşmasını imzaladı. Türkiye Millî Savunma Bakan Yardımcısı, anlaşma imzalanan şirketin Türkiye`deki Sedef Tersanesi olduğunu açıkladı.

Türk ulusal tersane teknolojisi zayıf olduğundan Sedef Tersanesi, yabancı şirketlerden teknoloji desteği talebinde bulunacak. Belirlenen firma İspanya`dan Navantia ki bu da Türk amfibi hücum gemilerinde İspanyol tasarımının etkilerinin olacağını gösteriyor.

Türk Millî Savunma Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre 231 metre uzunluğunda olacak olan bu amfibi hücum gemisi, 2021 yılında tamamlanacak ve bu gelişmeyle Türk donanması, Karadeniz, Ege Denizi, Akdeniz, Atlantik Okyanusu ve Hint Okyanusu sularında her türlü manevra kabiliyetine sahip olacak.

Haberlere göre Türkiye, tasarım yardımı konusunda İspanya`dan yardım almaya karar vermeden önce Çin de konuya ilişkin tekliflerde bulunmuştu hatta 2013 yılında çıkarılan 'Chinese Defense Weekly' dergisinin bir sayısında Çin`in Dalian Tersanesinin konuyla ilgilendiği bilgisi yer alıyordu. Amfibi hücum gemisinin üretiminde, Türkiye-Çin iş birliği gerekli bilgilerin ve üretimde ihtiyaç duyulacak ekipmanların tedariki açısından büyük umut vadediyordu.

Ancak teknik ve diğer sebeplerden dolayı Çin projesinin, Türk donanması için uygun olmadığına karar verildi. (Çin, Tengxun Wang - 11 Mayıs 2015)



22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor