• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Çin, Üzüntü Duyduğunu Açıkladı

Çin, Üzüntü Duyduğunu Açıkladı

Çin Dışişleri Bakanlığı, etnik Müslüman Uygurların Ramazan ayında ibadet etmelerinin ve oruç tutmalarının yasaklandığına dair haberlerle ilgili endişeleri dile getirmesi dolayısıyla Türkiye`ye verdiği yanıtta dinî özgürlüklerin

 

Reuters

Çin Dışişleri Bakanlığı, çarşamba günü etnik Müslüman Uygurların Ramazan ayında ibadet etmelerinin ve oruç tutmalarının yasaklandığına dair haberlerle ilgili endişeleri dile getirmesi dolayısıyla Türkiye`ye verdiği yanıtta dinî özgürlüklerin kısıtlandığını reddetti.

Çin`in batısındaki Sincan bölgesindeki bazı yerel hükûmetler, oruç tutulmasının yasaklanması olmak üzere Ramazan öncesi ve sırasında Türk Uygur halkının İslam inancına yönelik kontrollerini sıkılaştırdı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu haberler dolayısıyla 'üzüntü duyduğunu' açıkladı ve endişelerini Çin`in Ankara Büyükelçiliğine iletti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Çin`in Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmak istediğini söyledi.

Hua, günlük basın toplantısında, 'Çin, hâlihazırda Türkiye`den haberlerin açıklığa kavuşturulmasını talep etti ve Türkiye Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamayla ilgili endişelerini dile getirdi. Sincan`ın tüm halkının, Çin Anayasası tarafından kendilerine tanınan dinî inanç özgürlüğünden yararlandıklarını bilmelisiniz. Tabi ki Türk tarafının da Çin ile ortak bir noktada buluşmasını ve ilişkilerin sorunsuz bir şekilde geliştirilmesini temin etmesini umuyoruz.' diye konuştu.

Kutsal Ramazan ayı, Sincan`da, geçen üç yılda meydana gelen ve Pekin`in İslamcı militanları sorumlu tuttuğu saldırılardaki artışın ardından hassas bir dönemi teşkil ediyor. Yaşanan şiddette yüzlerce kişi hayatını kaybetti.(İngiltere, REUTERS - 01 Temmuz 2015)



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor