Clinton´ın Gündeme Taşıdığı Hastalık: Zatürre
Pnömoni yani zatürre, en basit tanımıyla, bir akciğer enfeksiyonudur. Tedavi edilebilir ve önlenebilir olsa da, 2015 yılında yaklaşık bir milyon kişi zatürreden öldü.
Pnömoni yani zatürre, en basit tanımıyla, bir akciğer enfeksiyonudur. Tedavi edilebilir ve önlenebilir olsa da, 2015 yılında yaklaşık bir milyon kişi zatürreden öldü. Dünya genelinde, beş yaşın altındaki çocuk ölümlerine en fazla yol açan hastalık da zatürre.
Zatürrenin belirtileri nelerdir?
Zatürreye çoğunlukla, tıp dilinde kısaca pnömokok adı verilen Streptococcus pneumoniae bakterisi yol açıyor. Ancak grip ve hatta mantar gibi virüsler de zatürreye yol açabiliyor.
Bakteri akciğerlere ulaştığında, bronşçuk, yani oksijeni alan hava keseleri, şişip sıvıyla doluyor. Bu da nefes almayı zor ve ağrılı bir hale getirirken, bir insanın her nefeste içine çekebileceği oksijen miktarını azaltıyor. Zatürre, ateş, titreme ve öksürüğe de yol açıyor.
Zatürre en çok küçük çocukları, 65 yaş üstündeki yetişkinleri ve bağışıklık sistemi zayıf olanları etkiliyor.
Teşhis ve tedavi
Belirtileri grip ve soğuk algınlığıyla benzerlik taşıyan zatürrenin teşhisi için bazen doktor muayenesi gerekiyor. Amerika Akciğer Birliği´ne göre (ALA), hastanın nefes alırken akciğerlerinden hışırtı ve hırlama sesi gelmesi zatürre belirtisi. Bu durumda, hastadan akciğer röntgeni çektirmesi isteniyor.
Viral zatürre vakalarında, antiviral ilaç tedavisi uygulanıyor. Hastalık, başka sağlık sorunu olmayan insanlarda genellikle 1 ila 3 hafta sürüyor.
Daha yaygın olan bakteriyel zatürreye yakalananlarınsa antibiyotik ve ateş düşürücü ilaç kullanması, dinlenmesi ve bol sıvı tüketmesi gerekiyor. İyileşme süresiyse, viral zatürreyle benzerlik gösteriyor. Başka bir bakteriyel zatürre türü olan mikoplazma pnömonisi genellikle daha hafif olsa da, iyileşme süresi özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve sağlıksız insanlarda daha uzun.
Nasıl önlenir?
Grip ve soğuk algınlığını önlemek için ne yapılması gerekiyorsa, zatürreyi önlemek için de aynı şeyleri yapmak gerekiyor. Her yıl grip aşısı yaptırılmasını tavsiye eden ALA, 5 yaşın altındaki çocukların ve 65 yaşın üzerindeki yetişkinlerin zatürre aşısı olmaları gerektiğini de vurguluyor. Sık sık el yıkamak, sigara içmemek, dinlenmek ve spor yapmak da alınması gereken diğer önlemler arasında sayılıyor.
Ayrıca ebeveynlere, küçük çocuklarının aşılarını zamanında yaptırmaları tavsiye ediliyor. ALA, boğmaca, suçiçeği ve kızamık gibi zatürreye yol açabilecek hastalıklara karşı gerekli aşıların yaptırılması gerektiğine de işaret ediyor.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
