Colombo: Yeni Bir Dubai Mi yoksa Çin Yerleşim Bölgesi Mi?

Colombo: Yeni Bir Dubai Mi yoksa Çin Yerleşim Bölgesi Mi?

Yetkililer, Sri Lanka başkentinin sahili boyunca suların üzerinde yükselen parlak bir metropol olan Colombo Port City´yi 'ekonomik bir oyun değiştirici' olarak tanımlıyor.

Colombo´nun yapraklı iş bölgesinin yanında, denizden toplanan devasa kum, bir açık deniz uluslararası finans merkezine, yerleşim alanlarına ve bir yat limanına ev sahipliği yapacak yüksek teknolojili bir şehre dönüşüyor - Dubai, Monako veya Hong Kong ile karşılaştırmalara yol açıyor.

Colombo Liman Şehri Ekonomik Komisyonu üyesi Saliya Wickramasuriya BBC´ye verdiği demeçte, 'Bu geri kazanılmış arazi, Sri Lanka´ya haritayı yeniden çizme ve dünya standartlarında orantılara ve işlevselliğe sahip bir şehir inşa etme ve Dubai veya Singapur ile rekabet etme şansı veriyor' dedi.

Ancak eleştirmenler, bunun Sri Lanka için gerçekten ne kadar ekonomik bir oyun değiştirici olacağını sorguluyor.

Başlangıç ​​olarak, 665 dönümlük (2,6 km²) yeni araziyi geri almak için ülkenin China Harbour Engineering Company´nin (CHEC) 1.4 milyar dolar yatırım yapması gerekiyordu. Karşılığında, firmaya %43´ü 99 yıllık bir kiralamayla verildi.

Birkaç yıllık taramadan sonra inşaat faaliyeti ivme kazanıyor ve yeni şehir şekilleniyor.

 

Çinli mühendisler tarafından denetlenen devasa vinçler beton levhaları hareket ettirirken, toprak taşıyıcılar kamyonları tonlarca kumla dolduruyor. Geri kazanılan araziden geçen bir nehir, küçük teknelere ve yatlara erişime izin verecek şekilde tarandı.

Yetkililer, Güney Asya´da türünün ilk örneği olan projenin tamamlanmasının yaklaşık 25 yıl süreceğini tahmin ediyor.

Sri Lanka, kontrolü altındaki arazinin ve Çinlilere verilen alanın çok uluslu firmalara, bankalara ve diğer şirketlere kiralanacağını söyledi. Hükümet ayrıca gelirleri için bir vergi talep edebilir.

Yatırım yapan ve iş yapanlara vergi tatili sunacak olan yeni şehirde yaklaşık 80 bin kişinin yaşaması bekleniyor. Maaşlar dahil özel ekonomik bölgedeki tüm işlemler ABD doları cinsinden olacaktır.

Liman Şehri projesi, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping´in, ticareti artırmak için Asya ve Avrupa arasında karayolu, demiryolu ve deniz altyapısı bağlantıları kurmaya yönelik iddialı bir plan olan Kuşak ve Yol Girişimini başlatmasından bir yıl sonra, 2014 yılında Kolombo´ya yaptığı ziyaret sırasında resmi olarak açıklandı.

Sri Lanka, Tamil ayrılıkçılarıyla 2009´da sona eren uzun bir savaşın ardından yeniden inşa etmek için mali yardım için Çin´e döndü. Batılı ülkeler insan hakları ihlalleri konusunda endişelerini dile getirmişti.



Yansımalar

Darbe simsarları

Analiz

MURAT ÜLKER’İN MURAT ÜLKER’LE RÖPORTAJI (1)

BENİMLE RÖPORTAJ YAPALIM MI? (1)

SURİYE'DEKİ EMPERYALİST SINAMALAR

Dr. Eray Güçlüer

Dünya

Türkiye ABD ve müttefiklerinin füzelerinden daha iyisini üretti

"Almak için sıraya girdiler"

Teknoloji

Yansımalar

MURAT ÜLKER’İN MURAT ÜLKER’LE RÖPORTAJI (1)

SURİYE'DEKİ EMPERYALİST SINAMALAR

Türkiye ABD ve müttefiklerinin füzelerinden daha iyisini üretti

Suriye'deki olayların arkasında bu iki ülke var! Uzman isim olasılıkları sıraladı

Altay tankında ABD ve Rusya’da olmayan özellik

Nadir toprak elementlerinin günümüz jeostratejisindeki yeri

Emekli Albay Eray Güçlüer'den çarpıcı analiz! ABD Güney Kıbrıs'ı neye hazırlıyor?

İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iğdır Nahçıvan Boru Hattı açılışında bir araya geldi

ABD basını, Bayraktar AKINCI'yı yakın takibe aldı: Türkiye'nin iktidara yükselişi

Trump'tan Gazze halkına tehdit: Esirleri bırakmazsanız öleceksiniz

Macron: ABD yanımızda değilse savaşa hazır olmalıyız

AFAD: Asrın Felaketi’nden bugüne kadar 107 bin deprem gerçekleşti

İsrail'in 'Cehennem planı': Netanyahu Ramazan dinlemedi

Zelensky'den geri adım: ABD ile anlaşma imzalamaya hazırız

New York Times Meydanı’nda teravih namazı kılındı

Yunan basını yazdı: Türkiye'ye Eurofighter satışını engelleyemeyiz

Gazze'de esir takası krizi çözüldü: 641 Filistinli serbest bırakıldı

Bölgesel ve küresel sınamaların gölgesinde G20 Dışişleri Bakanları ve MIKTA Toplantısı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, NATO üyeliği karşılığında görevinden ayrılmaya hazır olduğunu belirtti

İsrail 2002'den bu yana ilk kez tanklarla işgal altındaki Batı Şeria'ya girerek Cenin'e baskın düzenledi

MÜTEVELLİ ÜYEMİZ ALİ DOĞAN HAYATINI KAYBETTİ

Adına "Türk Dünyası" denen bölge, Rusya'yı mı geliştiriyor?

Avrasya Bir Vakfı Gençlik Kolları Kurucu Başkanı Çağrı Batuhan Budak, Yenidünya gündemi`nin sorularını yanıtladı.

"Bu kuş dilidir, bunu ancak Süleyman bilir..."

"Bakü'ye kardeştir Tbilisi..."

"Dostuyuz", "kardeşiyiz" etiketli diplomasi antrenmanları

Tövbe tövbe, savaşta bile yapılmayacak bir suçlama bu yahu...

Sakin olalım, gözlemci sayısı artmıyor; misyonun görev süresi uzatılıyor...

Şu bizim "Türk dünyası" vakamız… Özal hayatını kaybetmişti

Yükleniyor