COP26: Glasgow İklim Paktı´nda neler var?

COP26: Glasgow İklim Paktı´nda neler var?

COP26´ya ev sahipliği yapan İngiltere, Glasgow İklim Paktı´nın küresel ısınmanın en kötü etkilerini önleme umutlarını canlı tuttuğunu söylüyor.

 

Yaklaşık 200 ülke, görüşmelere ev sahipliği yapan Birleşik Krallık ile iki haftadan uzun süren yoğun müzakerelerin ardından, anlaşmanın küresel ısınmanın en kötü etkilerini önlemeye yönelik uluslararası umutları canlı tutacağını söyleyerek Glasgow İklim Paktı´nı kabul etmeyi kabul etti.

Anlaşma, şimdiye kadar ülkeler tarafından gezegeni ısıtan sera gazlarının emisyonlarını azaltmak için verilen taahhütlerin, gezegensel ısınmanın sanayi öncesi sıcaklıkların 1,5 santigrat dereceyi (2,7 derece Fahrenhayt) aşmasını önlemeye hiçbir yerde yeterince yakın olmadığını kabul ediyor.

Bunu çözmek için hükümetlerden, daha önce gerektiği gibi her beş yılda bir yerine bu hedefleri gelecek yılın sonuna kadar güçlendirmelerini istiyor.

Daha zorlu emisyon azaltma hedeflerinin belirlenmemesi ve karşılanmaması çok büyük sonuçlara yol açacaktır. Bilim adamları, 1.5C´lik bir artışın ötesine geçmenin, dünyanın halihazırda maruz kaldığından çok daha kötü olan, felç edici kuraklıklar, korkunç fırtınalar ve orman yangınları dahil olmak üzere aşırı deniz seviyesindeki artışlara ve felaketlere yol açacağını söylüyor.

COP26 zirvesinin başkanı Alok Sharma, “Sanırım bugün 1,5 (santigrat derece) dereceyi ulaşılabilecek bir seviyede tuttuğumuzu güvenle söyleyebiliriz” dedi. 'Ama nabzı zayıf ve ancak sözümüzü tutarsak hayatta kalabiliriz.'

Anlaşma ilk kez, ülkelerden kömüre olan bağımlılıklarını azaltmalarını ve fosil yakıt sübvansiyonlarını geri almalarını isteyen bir dil içeriyor, bilim adamlarının insan kaynaklı iklim değişikliğinin başlıca itici güçleri olduğunu söylediği enerji kaynaklarını hedef alacak hamleler.

Anlaşma, çoğu emisyondan sorumlu zengin ülkelerin ödediği yoksul ve savunmasız ülkelerin talepleri konusunda bir miktar ilerleme sağladı.

Anlaşma, örneğin, 'gelişmiş ülke Taraflarını, gelişmekte olan ülke Taraflarına uyum sağlamak için toplu iklim finansmanı tedariklerini 2025 yılına kadar 2019 seviyelerinden en az iki katına çıkarmaya çağırıyor'.

Müzakereciler ayrıca karbon piyasaları için kurallar belirleyen bir anlaşmayı da kapattılar, ormanları korumak, yenilenebilir enerji tesisleri inşa etmek ve iklim değişikliğiyle mücadele için diğer projeler için potansiyel olarak trilyonlarca doların kilidini açtılar.

Şirketler ve geniş orman örtüsüne sahip ülkeler, hızla büyüyen küresel gönüllü denkleştirme pazarlarını da meşrulaştırma umuduyla Glasgow´daki hükümet liderliğindeki karbon piyasaları üzerinde sağlam bir anlaşma için bastırmıştı.

Bir dizi kayda değer yan anlaşma da vardı. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, yaklaşık 100 ülkenin metan emisyonlarını 2030 yılına kadar 2020 seviyelerine göre yüzde 30 azaltma sözü verdiği küresel bir metan kesme girişimine öncülük etti.

Dünyanın en büyük iki karbon yayıcısı olan ABD ve Çin, iklim değişikliği önlemleri konusunda işbirliği yapmak için ortak bir deklarasyon da duyurdular - bu, Pekin´in uzun bir sessiz dönemin ardından küresel ısınmayla mücadele çabalarını hızlandırma niyetine dair gözlemcilere güven veren bir anlaşma.

 

Kaynak: Reuters



Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

Avrasya Bir Vakfı Gençlik Merkezi’nce düzenlenen ‘Divan Sohbeti’nde “terörsüz Türkiye” meselesi konuşuldu.

Türkiye

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

Belarus İstanbul Başkonsolosu İlya Adarchenko ile Başkonsolos Yardımcısı Mehdizade Mehriban vakfımızı ziyaret etti.

Türkiye

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

Avrasya Bir Vakfı Gençlik Merkezimiz tarafından “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik Bayramı” dolayısıyla vakıf merkezimizin bahçesinde özel bir program düzenlendi.

Türkiye

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türkiye

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

ABD, Çin'e yönelik tarifeleri artırırken, diğer ülkeler için ek tarifeleri 90 gün süreyle durdurdu

Rusya’dan Ukrayna’ya İHA saldırıları: 12 yaralı

Bayraktar TB2 gerçekleştirdiği manevrayla dünya havacılık tarihine geçti

Suriye'de örtük savaş

Ah Olric, nedir bu ergen siyaseti!

TÜRK DÜNYASININ ‘BAŞBUĞ’UNA SAYGI

AVRASYA BİR VAKFI VE ASAM’DAN CHP’YE KINAMA

Harakiri, CHP ve ‘akıl tutulması’

Yükleniyor