• BIST 100

    10266,53%-0,01
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,74% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2401,73% -0,30
  • Ç. ALTIN

    3880,31% -0,35

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ürdün´de

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ürdün´de

Kral İkinci Abdullah ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Orta Doğu´nun önemli bir meselesi olması bakımından Filistin davasına bir çözüm bulmanın önemini bir kez daha vurgulayarak iki devletli çözüme dayanan ciddi ve etkili bir müza

 Muhammed Hayr el Ravaşide

Ürdün Kralı İkinci Abdullah ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan belirli bir takvim dâhilinde ve iki devletli çözüm esasına dayalı olarak Filistin-İsrail barış müzakerelerinin başlatılmasını talep ettiler. İki lider Suriye halkının isteklerini gerçekleştirecek, toprak bütünlüğünü koruyacak, şiddeti ve sıkıntıları bitirecek, Suriyelilerin kanını dökmeyecek ve sığınmacıların dönüşüne izin verecek şekilde Cenevre müzakereleri yoluyla Suriye´deki krizin siyasi çözümüne ulaşmanın önemini vurguladılar.

Ürdün Kralı´nın davetine icabet eden Türkiye Cumhurbaşkanı´nın resmi ziyareti, iki ülke arasındaki ilişkilerin tesis edilmesinin 70. yıldönümü kutlamalarıyla eş zamanlı oldu. Taraflar Suriye´de siyasi bir çözüme ulaşıncaya kadar Cenevre müzakerelerini desteklemek için sahada düşmanca eylemleri durdurmaya olan ihtiyacı vurguladılar. Ürdün Kraliyet Divanından yapılan beyanata göre liderler Suriye´de 2016 yılında kapsamlı bir ateşkes ve çatışmasızlık bölgeleri anlaşması sayesinde sahadaki durumun sakinleşmesinde Astana görüşmelerinin ifa ettiği olumlu rolü de takdir ettiler.

İkili ve ardından yapılan genişletilmiş görüşmelerde taraflar, Suriyeli sığınmacılar krizi sebebiyle ülkelerinin yüklendiği büyük yüklere işaret ettiler. Uluslararası toplumun bu ülkelere artan ekonomik, sosyal ve güvenlik baskılarının üstesinden gelebilmeleri için desteğini artırmak suretiyle sorumluluklarını üstlenmesinin zaruri olduğunu vurguladılar.

Liderler Ürdün, ABD ve Rusya arasında Suriye´nin güneyinde ateşkesi sağlayan üçlü müzakereleri, çatışmasızlık bölgeleri kurulması yolunda atılan bir adım olması bakımından övdüler. Bütün bu çabaların Suriye´de bütün düşmanca eylemleri bitirmek ve Suriye halkının kabul edeceği siyasi çözüme ulaşmak için yapılan kapsamlı bir girişimin içerisinde olduğunu vurguladılar.

Öte yandan Kral İkinci Abdullah ve Erdoğan, Orta Doğu´nun önemli bir meselesi olması bakımından Filistin davasına bir çözüm bulmanın önemini bir kez daha vurgulayarak iki devletli çözüme dayanan ciddi ve etkili bir müzakereyi yeniden başlatmayı talep ettiler. Yeni barış müzakerelerinin belirli bir takvime göre tamamlanması ve uluslararası meşruluğu olan kararlara dayanması gerektiğini ifade ettiler.

Liderler Kudüs-ü Şerif hareminin tarihi ve yasal durumunu değiştirecek herhangi bir girişime ve Doğu Kudüs´ün kimliğini tehdit eden tek taraflı uygulamalara kesinlikle karşı olduklarını vurguladılar.

Erdoğan, Kudüs´te Müslümanların ve Hristiyanların kutsal değerleri üzerindeki Haşimi vesayetini, bu sorumluluğu yüklenmekte Ürdün´ün özel rolünü vurgulayarak ülkesinin Kudüs´teki kutsal değerleri koruma konusunda Ürdün´ün rolünü desteklemeye ve geçen ay Mescid-i Aksa´da meydana gelen ihlallerin ve saldırıların tekrarlanmasını engellemek için birlikte çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Irak dosyasında iki lider terörist “DAEŞ” çetesine karşı hükümetin gayretlerini ve askeri başarılarını övdüler. Irak topraklarının esenliğini korumanın önemini vurguladılar. Irak´ın bütün halk bileşenlerini kapsayan ve haklarını garanti eden siyasi çalışma vasıtasıyla ilerleme ve istikrarın yerleşmesi için sarf ettiği çabaları desteklediklerini vurguladılar.(İngiltere,El Hayat-22.08.2017El Hayat)



19.2° / 10.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor