Cumhurbaşkanı Neden Şiilere Karşı?

Cumhurbaşkanı Neden Şiilere Karşı?

Amerikan Stratejik Araştırma Merkezi Stratfor, Yemen olaylarıyla ilgili bir analiz yaptı. Yemen’e karşı operasyonlara öncülük eden Suudi Arabistan’ın, Sünni Arap dünyasının lideri olarak öne çıktığının ifade edildiği analiz şöyle

Hayal Şahinoğlu

Amerikan Stratejik Araştırma Merkezi Stratfor, Yemen olaylarıyla ilgili bir analiz yaptı. Yemen’e karşı operasyonlara öncülük eden Suudi Arabistan’ın, Sünni Arap dünyasının lideri olarak öne çıktığının ifade edildiği analiz şöyle devam ediyor: “Bu ülke İran’a yönelik retoriğini icraatla desteklemek istiyor. Türkiye ise daha ihtiyatlı davranarak ayrıntılı yöntemlerle adım atıyor. Suriye’de İslamcı isyancı güçleri destekliyor, Irak Kürdistan’ında ekonomik köklerini güçlendiriyor ve aynı zamanda Bağdat’ta Şii hükûmeti ile doğrudan iş birliği yapıyor.

Türkiye gittikçe Suudi Arabistan’ın gölgesinde kalmaya başladı. Bir taraftan Türkiye Suudi Arabistan ile ortak olmak istemiyor. Liderlik cübbesini kendisinin giymesini istiyor. Diğer taraftan çok kutuplu siyasi ortam, Türkiye’nin sınır dışında riskli askerî operasyonlara katılımını zorlaştırıyor. Tüm bunlar, Suudi Arabistan’ın harekete geçen tek güç olduğu ve Türkiye’nin bir kenara çekildiği şeklinde bir görüntü oluşturuyor.”

Stratfor “Bölgesel ortam, Ankara’nın Tahran’la daha açık bir şekilde karşı karşıya kalmasına neden olacak. Öte yandan Türkiye, ‘İslam Devleti’ örgütü ile mücadelede ABD ile askerî iş birliğine yanaşıyor ve aynı zamanda geleneksel İslamcı siyasi grupların iktidara gelmesiyle ilgili görüşleri farklı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt ise ‘Müslüman Kardeşler’in hükümetlerine meydan okumasını engelliyor. Türkiye bölgede büyük bir oyun oynuyor ve Mısır, Suriye ve Körfez ülkelerinde İslamcıların gelecekte de siyasi bir güç olarak kalacağını biliyor.” değerlendirmesini yaptı.

Muskat’ta İran’la Suudi Arabistan arasında gizli görüşmeler yapıldığına dair bilgilerin olduğu belirtilen analizde ayrıca “Söz konusu görüşmelerde Husilerin Sana ve Aden’den çıkması ve bunun karşılığında onlara yeni hükûmette bazı ayrıcalıklar sağlanması konusu müzakere edilebilir. İran ise Irak ve Suriye’de bazı tavizler elde edebilir. Tüm bunlara rağmen Türkiye ve Suudi Arabistan, İran’ın nüfuzuna karşı kendilerine has bir şekilde mücadele veriyor ve Sünni liderleri için birbirleriyle yarışıyor.” ifadelerine yer verildi.

Tam tersine, Suudi Arabistan ile Türkiye’nin bölgedeki çıkarlarının örtüştüğünü söyleyen siyaset bilimci Vefa Kuluzade, Orta Doğu’daki süreçlerin sadece bu bölgedeki halkların çıkarlarından kaynaklanmadığını ifade ederek şöyle devam etti: “ABD, Yemen’de eski iktidarı destekliyor ve Husilerin iktidara gelmesi onun çıkarlarına uygun değil. Çünkü Husiler İran yanlısı. Husilerin iktidara gelmesi, aynı zamanda bölge ülkelerinin de çıkarlarına uygun değil. Bölge ülkeleri, Yemen’de Şii değil Sünni iktidarın olmasından yana. Rusya ise bu süreçlerde İran’ın tutumunu savunuyor. Rusya ve İran, Yemen’deki süreçlere müdahale edilmemesini istiyor. Yani Husiler iktidarı ele geçirmişse onları devirmemeli.”

Bölgedeki durumun Türkiye’de yapılacak Meclis seçimlerine etkisine gelince, Kuluzade, seçimleri etkileyebilecek tek etkenin ülkedeki iç durumun olacağını kaydederek “Türkiye’nin ekonomik durumu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yürüttüğü politika, seçimleri etkileyecek önemli etkenlerden. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yürüttüğü politikayı büyük bir kitle desteklese de Türkiye demokratik bir ülke olduğu için bu politikayı eleştiren güçler de var. Dış politikayla ilgili süreçler de seçimleri etkileyebilir ancak Türkiye, dış politikadaki çıkarları konusunda taviz vermedi.” dedi.(Azerbaycan, Azadlık - 01 Nisan 2015)



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading