Tarih: 22.12.2016 13:55

Cumhurbaşkanı´nın Son Büyük Eseri

Facebook Twitter Linked-in

 

 El Periodico

Avrupa ve Asya´yı denizin altından birbirine bağlayan bir karayolu var artık. Avrasya Tüneli, şehirdeki trafik yoğunluğunu azaltması beklentisiyle bu salı günü İstanbul´da açıldı. Türkiye´ye Osmanlı İmparatorluğu´nun yıkılmasıyla kaybettiği ihtişamını geri vermeye kararlı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın son büyük eseri bu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kalabalık bir törenle, gerektiğinde sığınak olarak kullanılabilecek, depreme ve tsunamiye dayanıklı tünelin açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kötü hava koşulları nedeniyle iptal edilen vapur seferleri haberlerini geride bırakıyoruz. Avrasya Tüneli, insanların kötü hava koşullarından etkilenmeden Avrupa ve Asya kıtaları arasında seyahat etmesini sağlayacak.' diye konuştu. Cumhurbaşkanı ayrıca yıl sonuna kadar alınacak geçiş ücretlerinin şehit ailelerine bağışlanacağını söyledi.

Türkiye Başbakan Binali Yıldırım da tarihsel bir atıfta bulunarak Cumhurbaşkanı´nı övdü: 'Fatih Sultan Mehmet İstanbul´u fethettiğinde gemileri karadan yürüttü. Bugün onun torunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve onun arkadaşları, araba ve trenle denizin altından geçiyor. Dünyanın en derin tünelini açıyoruz.'

Tünel, ikişer şeritli ters istikametli iki kattan oluşuyor. İnşaat çalışmaları 2011 yılında başladı ve toplam 1,1 milyar avroya mal oldu. Projenin toplam uzunluğu 14,6 kilometre. Bunun 5,4 kilometresi denizin altına inşa edilen ve derinliği 106 metreyi bulan tünel. Projenin yetkilileri, günde 100 bin kadar hafif aracın tüneli kullanacağını ve hesaplamalarına göre 100 dakikalık seyahat süresinin 15 dakikaya düşeceğini belirtiyor. Yetkililer ayrıca projenin yakıt tüketimini ve çevreyi kirleten gaz emisyonlarını azaltacağını söyledi.(İspanya- El Periodico-20.12.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —