The Nation
Gelişmekte olan sekiz ülkenin oluşturduğu D-8 örgütüne üye devletlerin dışişleri bakanları ve üst düzey yetkilileri 16. Bakanlar Konseyi toplantısında bir araya geliyor.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgi verdi ve örgütün dönem başkanı Pakistan’ın toplantıya ev sahipliği yaptığını ve Başbakan`ın Millî Güvenlik ve Dış İlişkilerden Sorumlu Danışmanı Sartaj Aziz’in toplantının açılışını ve başkanlığını yapacağını belirtti. Başbakan`ın Özel Danışmanı Seyid Tarık Fatemi de toplantıya katılıyor. İran Dışişleri Bakanı Dr. Muhammet Cavit Zarif, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Endonezya Dışişleri Bakan Yardımcısı Wardana, İslami İstişare Meclisi Üyesi Hadi Shostari, Türkiye Başbakanı`nın Özel Danışmanı Ali Sarıkaya ve diğer üye ülkelerin üst düzey yetkilileri de toplantıda hazır bulunuyor.
D-8’in dönem başkanı sıfatıyla Pakistan diğer ülkelerle birlikte üye devletler arasındaki ticaret ve iş ilişkilerini artırmakta özel sektörün rolünü güçlendirmek için çaba harcayacak. D-8 içi ticaret hacmi hâlen 150 milyar dolar civarında ve bunun önümüzdeki dört yıl içinde 500 milyar ABD dolarına yükseltilmesi hedefleniyor.
Ticaret, vize kolaylığı ve gümrük konularıyla ilgili bütün önemli anlaşmalar Pakistan Parlamentosunca onaylandı ve Pakistan üye devletlerin gümrük tarifelerini indirme sürecine başlamalarını istiyor.
Konsey toplantısında Tercihli Ticaret Anlaşmasının bir an önce uygulanması, özel sektörün aktif hâle getirilmesi ve D-8 örgütünün varlığının ikinci aşamasında daha ileriye taşınması konularında önemli kararlar alacak. Toplantıyı önümüzdeki yıl Türkiye’de yapılacak 9. Zirve takip edecek.
Konsey toplantısı dolayısıyla Pakistan’a gelecek olan İran ve Türkiye dışişleri bakanları Pakistan Başbakanı`nın Millî Güvenlik ve Dış İlişkiler Danışmanı ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunacak ve görüşmeler sırasında ikili ilişkiler ve D-8’in nasıl güçlendirileceğiyle ilgili konular ele alınacak.
Üye ülkelerin dışişleri bakanlarından oluşan Konsey örgütün karar alma organıdır, zirveden önce toplanır ve Zirvede benimsenen rehber ilkeler ve politika direktiflerine uygun çalışır. Bundan sonraki Konsey toplantısı 2014’ün son çeyreğinde Türkiye’de yapılacak.(Pakistan, The Nation, 19 Aralık 2013)
Sadi ÖZDEMİR
TürkiyeMurat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
TürkiyeKONFERANS:
TürkiyeAl Monitor’ün analizine göre ABD geri adım atarken Türk savunma sanayisi NATO’nun bel kemiği oldu. Uzmanlar, Avrupa’nın güvenlik açığını kapatan tek ülkenin Türkiye olduğunu ifade ediyor.
Teknoloji