Tarih: 07.04.2017 19:39

Daha çok ‘Armata´, daha az gemi: yeni devlet silahlanma programının ayrıntıları

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya Savunma Bakanlığı, önümüzdeki haziran başında 2018-2025 yıllarını kapsayan devlet silahlanma programının (DSP-2025) nihai taslağını Devlet Başkanının görüşlerine sunacak. Söz konusu belgeyle önümüzdeki 8 yıl içinde Rus ordusunun hizmetine girecek silahlar ve teknolojiler belirlenmiş olacak, böylelikle silahlı kuvvetlerinin ileriye dönük gidişatına da yön verilecek.

DSP-2025´in detayları şimdilik gizli tutulsa da Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yuriy Borisov, programın genel hatlarını geçtiğimiz şubatta belirledi. Borisov, Rus savunma sanayiinin başlıca görevinin 2020´ye kadar ordudaki donanımların yüzde 70 oranında yenilenmesi olduğunu söyledi. Öncelik geleneksel olarak caydırma amaçlı nükleer silahlara ve hava-uzay savunma araçlarına verildi. 

DSP-2025´te ordu için büyük önem taşıyan S-500 hava ve füze savunma sistemlerinin, 5. nesil PAK FA avcı uçağının ve Armata bazlı zırhlı araçların öngörülmüş olduğu söylense de, bazı askeri uzmanlar, azalan finansman koşullarında birçok iddialı projenin belirsiz süreyle ertelenebileceğini savunuyor.

DENİZ KUVVETLERİ GEMİLERİNİ YENİLEYECEK

Geçtiğimiz ocakta Vedomosti gazetesi, savunma bakanlığındaki kaynaklara dayandırdığı haberinde askerlerin 2025´e kadar silahlanma için 30 trilyon ruble (yaklaşık 1,9 trilyon TL) kaynak talep ettiğini, ancak finans bakanlığının 12 trilyon rubleye (yaklaşık 800 milyar TL) razı geldiğini yazdı.

Sputnik´e konuşan Moskova merkezli Eksport Voorujeniy (Silah İhracatı) dergisinin genel yayın yönetmeni Andrey Frolov, mali kısıtlamaların, mevcut silahlanma programında daha fazla kaynak tahsis edilmiş olan deniz kuvvetlerini en çok etkileyeceğini savundu. Stratejik denizaltılarının inşasının devam edeceğini söyleyen Frolov, Ştorm nükleer uçak gemileri ve Lider destroyer projelerinin ertelenebileceğini, ancak  ‘Petr Velikiy´ ve ‘Admiral Nahimov´ nükleer kruvazörlerinin ve Rusya´nın tek uçak gemisi olan Amiral Kuznetsov´un modernizasyonunun gerçekleştirilebileceğini anlattı. 

Öte yandan Oboronno-Promışlennıy Potentsial (Savunma Sanayii Potansiyeli) dergisinin genel yayın yönetmeni Viktor Nikolaev, Arktik bölge için gemi inşa programının ‘kırpılmasına´ pek ihtimal vermediğini bildirdi.

SUKHOİ PAK FA AVCI UÇAKLARININ SERİ ÜRETİMİNE GEÇİLEBİLİR

Uzmanlar, hava ve uzay kuvvetlerinin azaltılan finansmandan fazla etkilenmeyeceğini savundu. Daha çok Suriye´de denenmiş olan uçak ve helikopterlerin üretimine vurgu yapılacağını ifade eden uzmanlar, S-500 hava ve füze savunma sistemlerinin bekletilebileceğini öne sürdü.

Askerlerin uzak menzilli bombardıman uçağı Tupolev PAK DA gibi gelecek vat eden ancak çok pahalı olan projelerden vazgeçmek zorunda kalabileceklerini söyleyen Frolov, bu uçakların yerine stratejik ağır bombardıman uçağı Tupolev Tu-160´ın modernize edilmeye başlayan modifikasyonunun geçebileceğini savundu. Frolov ayrıca Sukhoi PAK FA avcı uçaklarının seri üretimine de geçilebileceğini belirtti. 

KARA KUVVETLERİ TEMPOYU DÜŞÜRMEYECEK

Kara kuvvetlerinde kullanılan silahları modernize etme temposunda düşüş beklemediklerini belirten uzmanlar, 2020´ye kadar ordudaki modern tank oranının yüzde 70´lere çıkabileceğini aktardı.

Frolov, genel olarak modernize edilen T-72 tanklarının ordudaki kullanımının artacağını, Armata tankının bazında tasarlanan yeni T-14´lerin de sınırlı da olsa seri üretime geçirilebileceğini, az miktarda üretimle fazladan masraflardan tasarruf sağlanabileceğini aktardı. 

Öte yandan askeri uzman Viktor Murahovskiy, “Günümüzdeki tehditler dikkate alındığında DSP-2025 kapsamında kara kuvvetlerinin hava savunma sistemlerinin önemli derecede artırılacağını düşünüyorum. Özellikle Buk-M3, Tor-M2, S-300B4 sistemleri söz konusu. Nükleer güçlerimizin karadaki unsurlarına gelince, Sarmat termo-nükleer balistik füzelerinin ve Barguzin nükleer trenlerinin geliştirilmesine ve kullanımda olan silahların modernizasyonuna ağırlık verilecek” dedi.

GELECEĞE DÖNÜK ÇALIŞMALAR

Geçtiğimiz mart sonunda Rusya askeri sanayi komisyonundan bir kaynak, yeni silahlanma programında haberleşme, keşif ve kumanda sistemleri, ‘hassas´ silahlar gibi  ‘akıllı silah sistemlerine´ de vurgu yapılacağını, silahlı kuvvetlerin tümünün bu tür sistemlere ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Sputnik´e konuşan Rus askeri uzman ve makale yazarı Vladislav Şurıgin, “En çok önem hassas silahların geliştirilmesine verilmeli. Suriye´deki deneyimler, bu silahların ne kadar etkili olduğunu gösterdi. İkincisi, İHA, karada savaş araçları gibi robot araçlar geliştirilmeli. Üçüncüsü, savaş alanında tüm keşif ve saldırı araçlarının birlikte çalışmasına imkân tanıyan kumanda, iletişim ve hedef takip cihazları gerekli. Dördüncüsü de, bu alanda yapılan bilimsel araştırmaların ve tasarım çalışmalarının finansmanını kesinlikle kısmamak gerekiyor. Geleceğe dönük tasarımlar, Rus silahlı kuvvetlerinin geleceği ve Rusya´nın dünya silah pazarında en önemli oyunculardan biri olarak kalmaya devam etmesinin teminatıdır” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —