Daha çok ‘Armata´, daha az gemi: yeni devlet silahlanma programının ayrıntıları

Daha çok ‘Armata´, daha az gemi: yeni devlet silahlanma programının ayrıntıları

Sputnik, Rusya´nın önümüzdeki 7 yılı kapsayan yeni devlet silahlanma programının ayrıntılarını, konunun uzmanlarıyla konuştu.

 

Rusya Savunma Bakanlığı, önümüzdeki haziran başında 2018-2025 yıllarını kapsayan devlet silahlanma programının (DSP-2025) nihai taslağını Devlet Başkanının görüşlerine sunacak. Söz konusu belgeyle önümüzdeki 8 yıl içinde Rus ordusunun hizmetine girecek silahlar ve teknolojiler belirlenmiş olacak, böylelikle silahlı kuvvetlerinin ileriye dönük gidişatına da yön verilecek.

DSP-2025´in detayları şimdilik gizli tutulsa da Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yuriy Borisov, programın genel hatlarını geçtiğimiz şubatta belirledi. Borisov, Rus savunma sanayiinin başlıca görevinin 2020´ye kadar ordudaki donanımların yüzde 70 oranında yenilenmesi olduğunu söyledi. Öncelik geleneksel olarak caydırma amaçlı nükleer silahlara ve hava-uzay savunma araçlarına verildi. 

DSP-2025´te ordu için büyük önem taşıyan S-500 hava ve füze savunma sistemlerinin, 5. nesil PAK FA avcı uçağının ve Armata bazlı zırhlı araçların öngörülmüş olduğu söylense de, bazı askeri uzmanlar, azalan finansman koşullarında birçok iddialı projenin belirsiz süreyle ertelenebileceğini savunuyor.

DENİZ KUVVETLERİ GEMİLERİNİ YENİLEYECEK

Geçtiğimiz ocakta Vedomosti gazetesi, savunma bakanlığındaki kaynaklara dayandırdığı haberinde askerlerin 2025´e kadar silahlanma için 30 trilyon ruble (yaklaşık 1,9 trilyon TL) kaynak talep ettiğini, ancak finans bakanlığının 12 trilyon rubleye (yaklaşık 800 milyar TL) razı geldiğini yazdı.

Sputnik´e konuşan Moskova merkezli Eksport Voorujeniy (Silah İhracatı) dergisinin genel yayın yönetmeni Andrey Frolov, mali kısıtlamaların, mevcut silahlanma programında daha fazla kaynak tahsis edilmiş olan deniz kuvvetlerini en çok etkileyeceğini savundu. Stratejik denizaltılarının inşasının devam edeceğini söyleyen Frolov, Ştorm nükleer uçak gemileri ve Lider destroyer projelerinin ertelenebileceğini, ancak  ‘Petr Velikiy´ ve ‘Admiral Nahimov´ nükleer kruvazörlerinin ve Rusya´nın tek uçak gemisi olan Amiral Kuznetsov´un modernizasyonunun gerçekleştirilebileceğini anlattı. 

Öte yandan Oboronno-Promışlennıy Potentsial (Savunma Sanayii Potansiyeli) dergisinin genel yayın yönetmeni Viktor Nikolaev, Arktik bölge için gemi inşa programının ‘kırpılmasına´ pek ihtimal vermediğini bildirdi.

SUKHOİ PAK FA AVCI UÇAKLARININ SERİ ÜRETİMİNE GEÇİLEBİLİR

Uzmanlar, hava ve uzay kuvvetlerinin azaltılan finansmandan fazla etkilenmeyeceğini savundu. Daha çok Suriye´de denenmiş olan uçak ve helikopterlerin üretimine vurgu yapılacağını ifade eden uzmanlar, S-500 hava ve füze savunma sistemlerinin bekletilebileceğini öne sürdü.

Askerlerin uzak menzilli bombardıman uçağı Tupolev PAK DA gibi gelecek vat eden ancak çok pahalı olan projelerden vazgeçmek zorunda kalabileceklerini söyleyen Frolov, bu uçakların yerine stratejik ağır bombardıman uçağı Tupolev Tu-160´ın modernize edilmeye başlayan modifikasyonunun geçebileceğini savundu. Frolov ayrıca Sukhoi PAK FA avcı uçaklarının seri üretimine de geçilebileceğini belirtti. 

KARA KUVVETLERİ TEMPOYU DÜŞÜRMEYECEK

Kara kuvvetlerinde kullanılan silahları modernize etme temposunda düşüş beklemediklerini belirten uzmanlar, 2020´ye kadar ordudaki modern tank oranının yüzde 70´lere çıkabileceğini aktardı.

Frolov, genel olarak modernize edilen T-72 tanklarının ordudaki kullanımının artacağını, Armata tankının bazında tasarlanan yeni T-14´lerin de sınırlı da olsa seri üretime geçirilebileceğini, az miktarda üretimle fazladan masraflardan tasarruf sağlanabileceğini aktardı. 

Öte yandan askeri uzman Viktor Murahovskiy, “Günümüzdeki tehditler dikkate alındığında DSP-2025 kapsamında kara kuvvetlerinin hava savunma sistemlerinin önemli derecede artırılacağını düşünüyorum. Özellikle Buk-M3, Tor-M2, S-300B4 sistemleri söz konusu. Nükleer güçlerimizin karadaki unsurlarına gelince, Sarmat termo-nükleer balistik füzelerinin ve Barguzin nükleer trenlerinin geliştirilmesine ve kullanımda olan silahların modernizasyonuna ağırlık verilecek” dedi.

GELECEĞE DÖNÜK ÇALIŞMALAR

Geçtiğimiz mart sonunda Rusya askeri sanayi komisyonundan bir kaynak, yeni silahlanma programında haberleşme, keşif ve kumanda sistemleri, ‘hassas´ silahlar gibi  ‘akıllı silah sistemlerine´ de vurgu yapılacağını, silahlı kuvvetlerin tümünün bu tür sistemlere ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Sputnik´e konuşan Rus askeri uzman ve makale yazarı Vladislav Şurıgin, “En çok önem hassas silahların geliştirilmesine verilmeli. Suriye´deki deneyimler, bu silahların ne kadar etkili olduğunu gösterdi. İkincisi, İHA, karada savaş araçları gibi robot araçlar geliştirilmeli. Üçüncüsü, savaş alanında tüm keşif ve saldırı araçlarının birlikte çalışmasına imkân tanıyan kumanda, iletişim ve hedef takip cihazları gerekli. Dördüncüsü de, bu alanda yapılan bilimsel araştırmaların ve tasarım çalışmalarının finansmanını kesinlikle kısmamak gerekiyor. Geleceğe dönük tasarımlar, Rus silahlı kuvvetlerinin geleceği ve Rusya´nın dünya silah pazarında en önemli oyunculardan biri olarak kalmaya devam etmesinin teminatıdır” ifadelerini kullandı.



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor