Tarih: 19.06.2015 14:19

Danıştay 3. havalimanında `acele kamulaştırma`ya ‘dur` dedi

Facebook Twitter Linked-in

 

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, ‘acele kamulaştırma` için gösterilen yurt savunması benzeri gerekçelerin oluşmadığını belirtti.

Bakanlar Kurulu, 2 Ocak 2014 tarihli kararıyla üçüncü havalimanı projesi kapsamındaki İmrahor, Tayakadın ve Yeniköy Ağaçlı, Akpınar ve İhsaniye köylerindeki araziler için hiçbir geçerli gerekçe göstermeden, TOKİ tarafından ‘acele kamulaştırma` yapılması kararı almıştı.

17 Ocak`ta Resmi Gazete`de yayınlanan ‘acele kamulaştırma kararı‘ yargıya taşınmış, İstanbul Barosu, Yukarı Ağaçlı köylüleri adına dava açarak TOKİ`ye acele kamulaştırma yetkisi veren Bakanlar Kurulu kararı ve dayanağı ‘kamu yararı` kararının iptalini istemişti.

Dava dilekçesinde 'Acele kamulaştırma savaş gibi olağanüstü durumlarda kullanılır. Yargılama konusu işlemin ‘yurt savunması` ya da ‘yurt savunmasına benzer` bir nitelikte olmadığı açıktır' denilmişti.

Danıştay 6`ncı Dairesi, 9 Haziran 2014`te, kararın yürütmesinin durdurulmasını gerektirecek telafisi güç bir durumun bulunmadığı gerekçesiyle talebin reddine karar vermişti.

`HUKUKTAN UMUDUMUZU KESMEDİK`

Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu`nun haberine göre, İstanbul Barosu`nun ret kararına yaptığı itirazı değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, 22 Ekim 2014`te acele kamulaştırma işleminin yürütmesini durdurdu.

Kararda, ancak yurt savunması ihtiyacı veya olağanüstü hallerde ‘acele kamulaştırma`nın yapılabileceği vurgulandı.

Kararı Hürriyet`e değerlendiren İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı avukat Alev Seher Tuna, 'Kurul yürütmeyi durdurma verdi. Şimdi dairenin esastan vereceği kararı bekleyeceğiz. Hukuktan umudumuzu kesmedik' dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —