Darbe girişimi sonrası Almanya´da DİTİB krizi büyüyor

Darbe girişimi sonrası Almanya´da DİTİB krizi büyüyor

Almanya´da bazı kesimlerin Türkiye hükümetinin Almanya´daki uzantısı olarak gördüğü Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Almanya´da uzun yıllar boyunca hükümetler tarafından desteklenen DİTİB, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ülkede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a destek sağlayan bir kurum olduğu iddialarıyla gündeme geldi. 

Almanya´daki en büyük İslami kuruluş olan, 900´e yakın camiyi yöneten ve 1984´ten bu yana Diyanet´e bağlı olarak faaliyet yürüten DİTİB´in darbe girişiminin ardından dört İslami kuruluşla beraber yayınladığı ‘Demokrasi Zaferi´ başlıklı bildiri, Almanya´da tartışmaları beraberinde getirdi. Darbe girişiminin ardından DİTİB imamlarının cuma vaazlarında Erdoğan yanlısı konuşmalar yapması da tepkilere yol açtı.

‘DİTİB´İN BİLDİRİSİ, ERDOĞAN´A BİAT AÇIKLAMASIYDI´

Almanya´da birçok siyasetçi, DİTİB´in doğrudan Türkiye Başbakanına bağlı olan Diyanet İşleri tarafından yönetildiğine dikkat çekerek, bağımsız değil tümüyle Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın çizgisinde bir kurum olduğunu savunuyor. DİTİB´in faaliyetlerinin Türkiye´deki çatışma ortamını Almanya´ya taşıyabileceği yönünde endişeler artarken, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Almanya´daki okullarda söz sahibi olmasını istemiyoruz. Bu nedenle DİTİB ile ilgili olarak bir düşünme molasından fazlasına ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum' açıklaması yaptı. Yeşiller Partisi´nden milletvekili Volker Beck de, DİTİB´in bildirisi için “Bu dini bir metin değil Erdoğan´a biat açıklamasıydı” dedi.

EYALETLER DESTEĞİ ÇEKİYOR 

Hürriyet gazetesinden Celal Özcan´ın haberine göre, Almanya´da resmi cemaat statüsü kazanmak ve din derslerinden sorumlu olmak için yoğun çalışma yürüten DİTİB, son eleştiriler sonucu eyaletlerdeki desteğini yitirmeye başladı.

—  Aşağı Saksonya, Rheinland Pfalz eyaletleri DİTİB´le görüşmeleri dondurdu.

—  Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı SPD´li Hannelore Kraft, DİTİB´e dini cemaat statüsü verilmesi konusunda şüpheleri olduğunu açıkladı.

—  Bavyera Eyaleti, ‘Türk politikasının etkisi altında´ iddiasıyla İslam din derslerinde DİTİB´le işbirliğine yanaşmıyor.

—  DİTİB´in İslam din derslerinden sorumlu olduğu tek eyalet Hessen de, “Gelişmeleri endişeyle izliyoruz” dedi.

DİTİB: MALİ AÇIDAN TÜRKİYE´DEN BAĞIMSIZ OLMAK İSTİYORUZ 

DİTİB ise Türk devletiyle siyasi bağı olduğu iddialarını reddediyor. DİTİB sözcüsü Zekeriya Altuğ, hafta sonunda yaptığı açıklamada DİTİB´in mali açıdan Türkiye´den daha bağımsız bir hale gelmek istediğini belirterek, uzun vadede din adamlarının finansmanında Türk devletine alternatiflerin aranması gerektiğini söylemişti.

DİTİB Genel Başkanı Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu ise, “Biz her geçen gün büyüyen bir cemaatiz, büyüyen bir İslami teşkilatız. Almanya´da cemiyetlerimizin sayısı artıyor, üyelerimizin sayısı artıyor, bu da tabii son zamanlarda biraz göze batıyor” demişti.

 



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading