Tarih: 25.09.2014 10:47

Davutoğlu: Biz Kendi Kararlarımızı Alırız

Facebook Twitter Linked-in

İn.gr

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Amerikan diplomasisinin lideri John Kerry’nin, cihatçılara karşı uluslararası koalisyona katılması için Ankara’ya yönelik baskısına “Kimse, Türkiye’yi sınava tabi tutma hakkına sahip değil.” şeklinde bir açıklamayla cevap verdi.

Ahmet Davutoğlu, pazartesi akşamı verdiği röportajda “Kimse Türkiye’yi bir sınava tabi tutamaz. Sanki Türkiye gerekeni yapmıyor. Biz kendi kararlarımızı alırız ve millî menfaatlerimizi korumak için gerekenleri yaparız.” dedi.

Davutoğlu’nun yorumları, John Kerry’nin ABD’nin, cihatçıların elinde bulunan 49 rehinenin serbest bırakılmasının sağlandığı andan itibaren Türkiye’den cihatçılara karşı mücadeleyi desteklemesini beklediği yönünde yaptığı açıklamaya cevaben geldi.

Ahmet Davutoğlu, Ankara’ya son ziyaretleri sırasında ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlarıyla konuyu görüştüğünü söyledi.

Türk Başbakan, “Türkiye, test ediliyor ve sanki birilerine bir şey ispatlamak zorunda” intibası bırakıldığını söyleyerek dış basında yer alan bir dizi habere atıfta bulundu.

Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Herkesin bilmesi gereken -ben bunu Sayın Kerry`ye Dışişleri Bakanlığı dönemimde de söyledim- Türkiye’nin bir şey ispat etmek zorunda olmadığıdır. Türkiye kendi inandığı doğrular etrafında kararlı bir tavır alabileceğini her zaman göstermiştir. Müttefiklerimizin bazı hassasiyetlerimize yeterli itinayı göstermediği dönemlerde dahi Türkiye’nin bu özeni ne kadar gösterdiğine bizzat onlar şahittir.”

Davutoğlu, hiç kimsenin cihatçılara karşı uluslararası koalisyon meselesini Türk rehineleriyle bağdaştıramayacağını ve “Bakalım Türkiye şimdi ne yapacak?” diyemeyeceğini vurguladı.

Davutoğlu, “Ne yapacağımıza biz karar veririz ve bu kararı da henüz vermedik. Eğer niyet, bölgede ortak bir strateji geliştirmekse Türkiye önüne imtihan kâğıdı konulacak bir ülke değil, oturulup eşit olarak konuşulacak bir ülkedir.” ifadelerini kullandı.(Yunanistan, İn.gr - 23 Eylül 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —