• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

Davutoğlu`nun Entegre Etme Rüyası

Davutoğlu`nun Entegre Etme Rüyası

Taksim Meydanı’nı ziyaret edenler Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun hayallerinin en azından turistik açıdan gerçekleşmiş olduğunu görebilirler. Bölge, Arap turistlerle dolup taşıyor. Bu durum Davutoğlu’nun eski Osmanlı ile kaynaşma r?

Yusuf el Şerif

Taksim Meydanı’nı ziyaret edenler Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun hayallerinin en azından turistik açıdan gerçekleşmiş olduğunu görebilirler. Bölge, Arap turistlerle dolup taşıyor. Diliyle mirasına sahip çıkmakta ısrarcı olan Türk esnaf bile Beyoğlu’nu bir Arap mahallesine çeviren bunca turistle iletişim kurabilmek için gönüllü olarak bundan taviz vermeye ve Arapça öğrenmeye başlamış. Bu durum Davutoğlu’nun eski Osmanlı ile kaynaşma rüyasını yansıtıyor.

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Parti Genel başkanlığı ve başbakanlık için seçtiği Davutoğlu, omuzlarında genel seçimlerden önce yerine getirmesi gereken ağır bir yükle zorlu bir görev taşıyor. Bu görev, Davutoğlu için iç siyasette belirleyici bir deneyim olacak.

Gerçekleşmesi istenen hedefleri Erdoğan belirledi; “Yeni Türkiye’yi” kurma hazırlığı. Bu da, iktidar partisine Mecliste mutlak çoğunluk sağlayacak ve böylece Anayasa’nın değiştirilmesine fırsat tanıyacak genel seçimin alınmasıyla mümkün olacak.

Bütün bu sorumlulukların ortasında Davutoğlu’nun kişisel hayalleri seçim sonrasına ertelenmiş bulunuyor. En önemli hayali de “İslamcı siyasi partilerin yönettiği birleşik bir İslam dünyası”. Gelecek Başbakan’ın rüyasını Davutoğlu’nun 300 makalesini ve kitaplarını analiz eden öğrencisi, siyaset araştırmacısı Behlül Özkan ortaya çıkardı. Özkan, “iktidar partisinin şahinlerinden biri” olarak tanımladığı Davutoğlu`nun, “Türkiye’nin, çevresinde güçlü bir dış politikaya sahip olabilmesi için Batı’nın yayılmacı siyaseti ile İslam felsefesinin entegre edilebileceğine inandığını” belirtiyor.

Bu tanım, Türk hükûmetinin İslamcı akımlara özellikle de İhvana ilişkin tutumunu açıklıyor. Şu anki bölgesel siyasi konjonktür, Davutoğlu’nun fikirlerini öne çıkarması için altın bir fırsat sunsa da iddia şu yönde: Gelecek Başbakan, genel seçimden sonra dış meselelere bakana kadar bölgedeki durum böyle mi kalır yoksa onu bu fırsattan mahrum edecek şekilde değişir mi? Davutoğlu’nu tanıyanlar onu diğerlerinden ayıran özelliğinin aşırı enerjisi ve birden çok dosyayı aynı anda ele alabilmesi olduğunu biliyor.(İngiltere merkezli El Hayat - 27 Ağustos 2014)



20° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor