Defineciler yağmalamıştı...1 milyon dolar değerindeki tarihi gümüş para, 20 yıl sonra İsrail´e döndü

Defineciler yağmalamıştı...1 milyon dolar değerindeki tarihi gümüş para, 20 yıl sonra İsrail´e döndü

1 milyon dolar değerinde bir tarihi eserin, neredeyse 20 yıl süren ve kıtalara yayılan dedektiflik hikayesinde sona gelindi. 2 bin sene önceki Yahudi isyanını sembolize eden bir gümüş para, İsrailli yetkililere teslim edildi.

 

1 milyon dolar değerinde bir tarihi eserin, neredeyse 20 yıl süren ve kıtalara yayılan dedektiflik hikayesinde sona gelindi. 2 bin sene önceki Yahudi isyanını sembolize eden bir gümüş para, İsrailli yetkililere teslim edildi.

Hikaye gümüş paranın 2002 yılında İsrail´de define avcıları tarafından bulunmasına uzanıyor. İsrail Eski Eserler Kurumu, Filistinli bir grup defineci tarafından Ella Vadisi´nde çıkarıldığını tespit ettiği eserin peşine düştü. Kurum sonraki 20 yılda eserin yerini tespit etmek için çalıştı. Elde edilen bilgilere göre, gümüş para yasadışı antika pazarlarında, İsrail, Ürdün ve İngiltere´de el değiştirdi.

Son olarak 2017´de bir açık artırma için Denver kentinde gün yüzüne çıktığı tespit edildi. Eski Eserler Kurumu, ABD´li yetkilileri harekete geçirdi ve eser gözetim altına alındı. Manhattan´da bir mahkemenin Eski Eser Takip Biriminin beş ülkeden elde edilen bilgiler üzerine, mahkeme paranın çıkarıldığı ülkeye geri verilmesi kararını verdi. 2 bin yıllık eser, Pazartesi günü New York´ta Israilli yetkililere verildi. Teslim töreninde konuşan ABD İç Güvenlik Bakanlığı yetkilisi Ricky J Patel, “Bugün burada, İsrail tarihine ait inanılmaz nadir bir parçanın geri dönüşü için müttefiklerimizle toplandık” dedi. Patel, çeyrek şekel değerindeki paranın, Roma İmparatorluğu´ndan bağımsızlığı teslim ettiğini anlattı.

/resimler/2022-9/14/1641330259562.jpg

TARİHİ BÜYÜK YAHUDİ İSYANINA UZANIYOR

Üzerinde Yahudi motifleri yer alan bu paradan bilinen yalnızca dört örnek bulunuyor. Büyük İsyan olarak bilinen döneme ait para, milattan sonra 69´a tarihlendirildi. Gümüş paranın, dönemin Roma İmparatorluğu´na başkaldırıyı temsil ettiği kaydediliyor.

Söz konusu isyan Romalılar tarafından kanlı şekilde bastırılmış, Kudüs yerle bir edilmişti. Bazı tarihçiler öldürülen Yahudi sayısının milyondan fazla olduğunu savunuyor.

 

 



Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Özcan ÜNLÜ

Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile savunma sanayine ilişkin, "Önümüzdeki dönemde kazan-kazan ilkesinden hareketle bu alanda atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz." dedi.

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, ABD'nin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu alıkoymasıyla sonuçlanan Venezuela'ya askeri müdahalesinde, ölenlerin sayısının 100'e çıktığını bildirdi.

Dünya

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

2025 yılında iklim değişikliğini aşırı hava olayları ve kuraklıkla sonuna kadar hissettik.

Çevre

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Yükleniyor