Tarih: 16.02.2017 16:32

Demokratik Kongo Cumhuriyeti: Bu parayı bulmamız zor, seçimleri yapamayabiliriz

Facebook Twitter Linked-in

 

Başkanlık seçimlerinin ertelenmesinin ardından çıkan olaylarda en az 50 kişinin öldüğü Demokratik Kongo Cumhuriyeti bir kez daha seçim tartışmalarıyla gündemde.

Ülkenin bütçesinden sorumlu Devlet Bakanı Pierre Kangudia, dün gazetecilerin karşısına geçti ve seçimlerin düzenlenmesi için ihtiyaç duyulan rakamın 1.8 milyar doları olduğunu açıkladı. “Bu yıl için 1.8 milyar doları toplarlayabileceğimizi düşünmek zor. Şu aşamada samimi bir dil kullanmayı tercih ediyorum” diyen Kangudia, kasım ayındaki ertelemenin de ‘lojistik sıkıntılar´ nedeniyle olduğunu iddia etti.

Muhalefet ise bugüne dek iki dönem seçilen ve anayasaya göre üçüncü kez seçilme hakkını bulunmayan Devlet Başkanı Joseph Kabila´nın iktidarda kaldığı süreyi uzatmak için böyle bir hamle yaptığı görüşünde.

KASIMDAKİ SEÇİMLERİN ERTELENMESİNİN ARDINDAN ÇIKAN OLAYLARDA EN AZ 50 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ 

Demokratik Kongo´da seçim komisyonu, Kasım 2016´ta yapılması gereken başkanlık seçiminin ertelenmesi için Anayasa Mahkemesi´ne dilekçe vermiş, gerekçe olarak da ‘30 milyondan fazla seçmenin kayıt altına alınmasının en erken Temmuz 2017´de bitirilebileceğini´ göstermişti.

Kabila karşıtlarının sokağa dökülmesine neden olan bu hamlenin ardından başlayan protestolara müdahale edilmiş, polisin gerçek mermi kullandığı gösterilerde en az 50 kişi hayatını kaybetmişti.

Ülkenin kan gölüne dönmesine neden olan olay, 31 Aralık´ta taraflar arasında varılan anlaşmayla sonlanmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —