• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

`Dev kuşa ait` fosiller bulundu

`Dev kuşa ait` fosiller bulundu

Bilim insanlarının 30 yıl önce keşfettikleri fosillerin, `uçan kuşlar türünün en büyüğüne ait` olduğu ortaya çıktı. Dev kuşun kanat boyutlarının 6,1 metre ve 7,4 metre arasında olduğu belirtiliyor.

Bilim insanları, 30 yıl önce bulunan fosillerin, hayvanlar âleminin `uçabilen kuşlar türünün en büyüğüne ait olduğu` sonucuna ulaştı. Kanat genişliği 6,1 metre ve 7,4 metre arasında olan kuşun, `hormonlu bir martı` görünümünde olduğu belirtiliyor.

Bulgular, Ulusal Bilim Akademisi araştırma dergisinde yayımlandı.

25 yaşında olduğu belirtilen fosil, 30 yıl önce Güney Carolina`da bulundu. Fakat fosilin ne tür bir hayvana ait olduğunun tespit edilmesi yıllar sürdü.

Connecticut`taki Bruce Müzesi`nin bilim küratörü Daniel Ksepka, `keşiften önce yalnızca tahmin yürütülen fosilin boyutlarının dikkat çekici` olduğunu belirtti ve özellikle kafatasının çok büyük olduğunu söyledi.

Araştırmacılar bu yeni kuş türünün, şimdiye kadar keşfedilmiş en büyük kuş türü olarak bilinen Argentavis magnificiens adlı dev kuştan daha büyük olduğuna inanıyor.

Albatrosun iki katı

Yaklaşık 6 milyon yıl önce Güney Amerika`da yaşayan akbaba görünümlü Argentavis magficiens`ın kanat boyunun 5,7 ve 6,1 metre arasında olduğuna inanılıyor.

Bilim insanları yeni keşfedilen dev kuş türüne `Pelagornis sandersi` adını verdi.

Bu kuşun, günümüzde yaşayan en büyük kuş olarak bilinen albatrosun da iki katı büyüklüğünde olduğu belirtiliyor.

Pelagornis sandersi de albatros gibi deniz kuşları familyasından ve zamanının çoğunu okyanus üzerinde dolaşıp balık ve ahtapot avlayarak geçiriyordu.

Kuşun bilgisayarda modellemesi yapıldı.

Uzmanlar, boyutları nedeniyle kuşun yalnızca kanatlarını çırparak havalanmasının zor olduğunu ve havalanmak için yerinde durmak yerine `tepeden aşağı yürüyerek ani bir rüzgâr yakalamaya çalıştıklarını` söylüyor.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor