• BIST 100

    10336,50%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,08
  • EURO

    34,70% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2400,45% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24

Doğu Akdeniz Avrupa´nın Enerji Güvenliğini Güçlendirebilir

Doğu Akdeniz Avrupa´nın Enerji Güvenliğini Güçlendirebilir

Ukrayna´daki çatışmanın Avrupa´nın enerji arzında yarattığı kesinti , AB´nin enerji stratejisinde büyük bir yeniden yönelime yol açtı . Avrupa Komisyonu, 2030 yılına kadar Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını sona erdirme g

Ukrayna´daki çatışmanın Avrupa´nın enerji arzında yarattığı kesinti , AB´nin enerji stratejisinde büyük bir yeniden yönelime yol açtı . Avrupa Komisyonu, 2030 yılına kadar Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını sona erdirme girişiminin bir parçası olarak, ABD, Cezayir, Katar ve birkaç Afrika ülkesi de dahil olmak üzere çeşitli alternatif kaynaklardan yararlanan  bir patchwork stratejisi tasarladı.

Bu bağlamda Doğu Akdeniz, AB´nin enerji stratejisinde önemli bir bileşen olarak ortaya çıkmıştır. AB Komisyonu, Mısır ve İsrail arasında Kahire´de imzalanan son 17 Haziran Memorandumu´nun temelini oluşturan strateji buydu . Bunun kilit yönü, Mısır´ın Akdeniz kıyısındaki Damietta ve Idku´daki LNG fabrikaları aracılığıyla İsrail´in doğal gazının Avrupa pazarlarına ihracatını artırmayı içeriyor.

Bu üçlü Mutabakat Zaptı, bölgenin enerji jeopolitiğini dönüştürmek ve Doğu Akdeniz´i AB´nin yükselen enerji diplomasisine daha sıkı bir şekilde bağlamak için doğal gaz etrafında devam eden bölgesel işbirliği planlarından yararlanma potansiyeline sahiptir.

Ukrayna´daki savaşın AB´nin enerji arzı üzerindeki ani enerji etkisini veya AB´nin gelecekteki enerji geçişi üzerindeki etkisini azaltmak için hidrokarbonlara odaklanılıyor. Doğu Akdeniz, Avrupa´nın enerji güvenliği için önemli bir bölgesel arena olarak ortaya çıkıyor.



22.5° / 14.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor