Doğu Akdeniz Krizi Bölge Çapında Bir Çerçeve Gerektiriyor

Doğu Akdeniz Krizi Bölge Çapında Bir Çerçeve Gerektiriyor

Ulusal egemenliklerin rekabet eden anlatılarında ifade edilen Yunan-Türk deniz anlaşmazlıkları yeni bir şey değil. Ayrıca, iki tarafın anlaşmazlıklarını çözecekleri bir çerçeve üzerinde anlaşamadıkları da uzun zamandır var. Aralıkl

2021´in başlarından bu yana gerginlikte görece bir mola olmasına rağmen, bu ancak Doğu Akdeniz´de 2016 ve 2020 arasındaki yüksek gerilim döneminden sonra geldi Bu gerilimlere ek olarak, krizin bu dönemde diğer tüm noktalardan daha tehlikeli olduğu tartışılabilir. Bu, bu belirli zaman zarfında krizle ilgili bu kadar özel olan şeyin ne olduğu sorusunu gündeme getiriyor.

Kriz, enerji ve jeopolitikle ilgili iki jeopolitik gelişmeyle ağırlaştı ve karmaşıklaştı: Doğu Akdeniz´de gaz aramaları ve Libya çatışması. İki sistemsel değişiklik de bu dönemi daha tehlikeli hale getirdi: ABD´nin Doğu Akdeniz ve Ortadoğu´daki bölgesel rolünü küçültmesinin yarattığı güç boşluğu ve Türkiye-Avrupa/Yunan ilişkilerinde AB üyelik çerçevesinin kaybı

 

 Farklı bir şekilde ifade etmek gerekirse, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki geleneksel sürtüşme kaynakları, artık Doğu Akdeniz´de Türkiye ile Fransa, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri´nin de aralarında bulunduğu bir grup ülke arasında birbiriyle iç içe geçmiş başka bir dizi jeopolitik gerilim ve enerji ihtilafı ile örtüşüyor. (BAE). Bu nedenle, krize dahil olan ülke sayısı artmakla kalmamış, kapsamı da Doğu Akdeniz´deki son enerji keşifleri de dahil olmak üzere yeni konuları içerecek şekilde genişletilmiştir. ve sürekli yayılan Libya karışıklığı - ve bunların hepsi ABD´nin bölgesel ayak izini küçülttüğü bir zamanda oluyor.

Ancak son zamanlarda Doğu Akdeniz krizinin yeniden yönetilebilir bir krize dönüşmesiyle en kötünün önlendiğine dair yaygın bir his var Bu büyük ölçüde olgunlaşmamış sonucu birkaç faktör açıklamaktadır. Joe Biden´ın ABD´de seçilmesi, Avrupa ve ABD´nin Doğu Akdeniz´de yakınlaşması, Türkiye´nin derinleşen ekonomik krizi ve tartışmalı sularda arama faaliyetlerinin devam etmesi durumunda ekonomik yaptırımların ortaya çıkması ihtimali, bölgedeki gerilimi düşürmeye katkıda bulundu. 

 

Ancak, gerilimin azalmasına rağmen , krizin özü çözülmekten uzaktır . Herhangi bir yeni keşif faaliyeti gerilimi tırmandırabilir. Bu nedenle, krizi ele almak için özellikle AB tarafından daha fazlasının yapılması gerekiyor.

Bu aşamada, özellikle kısa bir süre içinde, krizi çözmekten bahsetmek çekici ama gerçekçi değil. Yukarıda belirtildiği gibi, çözülmesi gereken tek bir kriz değil, birden çok kriz vardır . Ancak önemli olan, krizdeki mevcut gerilimi azaltma aşamasının devam etmesidir. Gerilimin azaltılmasının en önemli unsuru tartışmalı sularda sondaj ve arama faaliyetlerinin durdurulması olmuştur. Rakip taraflar arasında ciddi bir müzakere başlatılacaksa, bunun devam etmesi gerekiyor.

 

Gerginliği azaltmak için bir dizi uluslararası toplantı ve konferans bu amaca hizmet edebilir. Türkiye daha önce Doğu Akdeniz´e kıyısı olan ülkeleri anlaşmazlıklarını görüşmek üzere bir konferansa çağırırken , Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel uluslararası bir konferans çağrısında bulunmuştu. Bu aşamada, Doğu Akdeniz´e komşu ülkeler ile Avrupa ve NATO´dan gelen katılımcılardan oluşan ikincisi, çok taraflı bir çerçeve içinde krizle başa çıkmak için iyi bir başlangıç ​​olabilir.

Yunanistan ve Türkiye , NATO düzeyinde bir çatışma önleme mekanizması kurma konusunda zaten anlaştılar . Bu, aralarında bir olay meydana gelme riskini önemli ölçüde azaltan - ama ortadan kaldırmayan - sevindirici bir gelişme oldu. Şu anda tartışmalı sularda herhangi bir arama faaliyeti olmamasına rağmen, bu mekanizmanın gelecekteki olaylara karşı bir güvenlik seçeneği olarak sürdürülmesi gerekmektedir .



Yaşargil Efsanesi

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın

Türkiye

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

Prof. Dr. Gazi Yaşargil hayatını kaybetti.

Türkiye

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Türkiye, Endonezya'ya KAAN uçağı ihraç edecek.

Teknoloji

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Birleşik Krallık, Gazze'ye ilişkin ifadeleri sebebiyle İsrail'in aşırı sağcı Maliye ve Güvenlik bakanlarına yaptırım kararı aldı.

Dünya

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

Yükleniyor