Tarih: 25.02.2018 08:52

Doğu Akdeniz´deki sondaj krizi, AB-Türkiye zirvesini tehlikeye soktu

Facebook Twitter Linked-in

 

Kıbrıs Cumhuriyeti´nin Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan ettiği sularda sondaj yapmasını Türkiye engellerken Avrupa Birliği´nin (AB) tepki olarak Türkiye ile 26 Mart´ta Varna´da yapılacak zirveyi iptal etmesi ihtimali gündeme geldi. 

Deutsche Welle Türkçe´nin haberine göre Türk savaş gemilerinin İtalyan devletinin kontrolündeki enerji şirketi ENI´ye ait bir sondaj gemisinin Kıbrıs açıklarındaki faaliyetlerine engel olmasıyla gerilen Ankara-AB ilişkilerinde tansiyonu daha da yükseltecek bir açıklama geldi.

´ACİLEN SON VER´

Brüksel´deki AB liderler zirvesinden sonra gazetecilere konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB üyesi ülkelerin liderlerinin Kıbrıs ve Yunanistan ile dayanışma içinde olduklarını ifade ettiklerini, Türkiye´ye de ´bu eylemlere acilen son vermesi için´ çağrıda bulunduklarını söyledi.

AB liderlerinin Kıbrıs Cumhuriyeti´nin ´AB hukuku ve uluslararası hukuk çerçevesinde kendi doğal zenginliklerini araştırıp işletme´ hakkı olduğunu vurguladıklarını aktaran Tusk, Ankara ile işbirliğine hazır olduklarını, ancak AB liderlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 26 Mart´ta AB Dönem Başkanı Bulgaristan´ın Varna kentinde görüşüp görüşmeyeceğine 22-23 Mart´taki AB zirvesinde karar vereceklerini açıkladı. 

TÜRK SAVAŞ GEMİLERİ 9 ŞUBAT´TAN BERİ ENGELLEMEDE

ENI´ye ait Saipem 12000 isimli sondaj gemisi, Kıbrıs MEB´i kapsamındaki 3´üncü parsele ilerlerken 9 Şubat´ta Türk savaş gemileri tarafından durdurulmuştu. 

Kıbrıs´ın 2011 yılındaki MEB hamlesi üzerine  Kuzey Kıbrıs da Ankara ile anlaşarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı´na (TPAO) ada açıklarında petrol ve doğal gaz arama yetkisi vermişti.

Ancak TPAO´ya yetki verilen bölgelerden bazıları, Kıbrıs´ın uluslararası enerji şirketleri aracılığıyla arama yaptırdığı parsellerle çakışıyor. Bunlardan biri de ENI´nin arama yapması planlanan 3. parsel.

LİMASOL´A YÖNELDİ, FAS´A GEÇECEK 

Kıbrıs hükümetinin sözcü yardımcısı Viktoras Papadopulos, ada açıklarında bekleyen Saipem 12000´in cuma günü bir kez daha 3. parsele ilerlemeye çalıştığını, ancak beş Türk savaş gemisi tarafından engellendiğini söyledi.

Papadopulos, Türk gemilerinin Saipem 12000´i ´güç kullanmakla tehdit ettiklerini´ iddia ederek bunun üzerine İtalyan gemisinin geri dönmek zorunda kaldığını belirtti.

3. parseldeki sondaj planlarının ertelendiği, Saipem 12000´in Limasol limanına yöneldiği ve birkaç gün burada geçirdikten sonra Fas´a hareket edeceği açıklandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —