Doların yükselmesi hangi riskleri barındırıyor?

Doların yükselmesi hangi riskleri barındırıyor?

Türk lirası dolar karşısında bu hafta yüzde 4,3 değer kaybederek bankalararası piyasada 2,33`e kadar geriledi. Merkez Bankası 3 milyar dolar civarında bir arzla müdahale etti ama liranın düşüşünü engelleyemedi. TL`nin düşüşü kriz si

BBC

Türk lirası dolar karşısında bu hafta %4,3 kaybederek bankalar arası piyasada TSİ 14:33 itibariyla en düşük 2,33`e kadar geriledi. Ekonomi gündemine damgasını vuran olay ise Merkez Bankası`nın 3 milyar dolar civarında bir arzla piyasaya müdahale etmesi oldu. Merkez Bankası`nın bu hareketi Türk Lirası`nın dolar karşısındaki düşüşünü durdurmayı amaçlıyordu ancak liranın gerilemesini engelleyemedi.

Merkez Bankası en son bundan iki yıl önce, 4 Ocak 2012`de piyasaya doğrudan müdahale etmişti.

Bunun yanında gelişmekte olan piyasalar bugün satış baskısıyla karşı karşıya kaldı. Satışlar, uluslararası yatırımcıların riskli ülkelerden kaçmasının bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlar ise liradaki düşüşün; içinde Türkiye`nin de yer aldığı ve yabancı sermaye ve sıcak para girişine duyarlı olan 'tıklayın Kırılgan Beşli' ülkelerinin bir süredir karşı karşıya kaldığı bir riskin yansıması olduğunu belirtiyor ancak Türkiye`nin kendi iç politik gelişmelerinden kaynaklı olarak diğer dört ülkeden ayrıldığını da söylüyor.

'Kırılgan Beşli' olarak tanımlanan ülkeler Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye.

'Kırılgan olan ekonomiye politik risk eklendi'

Hurriyet Daily News ve Yurt gazetelerinde ekonomi yazıları yazan Mustafa Sönmez, 'Mayıs ayında Amerikan Merkez Bankası (FED) yeni para politikası izleyeceğine karar verdiğinde Türkiye benzeri ülkelerin hepsinde yabancılar yüzlerini Amerika`ya doğru döndüler. Dolayısıyla hepsinde dış kaynak sorunu yaşanmaya başlandı' diyor ve ekliyor: 'Türkiye`de ana etken, zaten kırılgan olan ekonomiye politik krizin eklenmesi oldu'.

FED, Mayıs ayında verdiği sinyalin ardından 18 Aralık`ta aylık tahvil alımını 10 milyar dolar azaltmış ve bu piyasaları olumsuz etkilemişti.

Sönmez, Merkez Bankası`nın dün piyasaya dolar satarak müdahale etmesine rağmen doların yükselişinin durmamasını 'çok vahim' olarak niteliyor.

Okan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy ise Merkez Bankası`nın müdahalesinin piyasada bir etki yaratmamasını iç risklere bağlıyor: 'Yargı sistemiyle oynuyorsunuz. Türkiye`ye gelecek adamın yasal güvence konusunda güveni yok. Merkez Bankası burada bir şey yapamaz. Merkez Bankası faizi, kuru hangi seviyeye getirirse bu riski kapayabilir ki? Böyle bir şey mümkün değil.'

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarının diğer dört ülkeye göre kırılganlığını ve dış yatırım ve sıcak paraya olan duyarlılığını arttırdığını söylüyor.

Kozanoğlu, 'Türkiye ekonomisi bu benzer ülkeler arasında en fazla cari işlemler açığı veren ülke. Aralık rakamları belli olmamasına rağmen 2013 yılında 56-57 milyar dolar civarında olması bekleniyor.' diyor.

İthalat yapan firmalar nasıl etkilenecek?

Dövizin yükselmesinden en çok etkilenenlerin arasında ithalat yapan firmalar da var.

Türkiye`de üretilen malların üretimi için gerekli hammadde ithalatının yanı sıra, doğrudan ithal edilen ürünler de söz konusu.

Yıllık cirosu 7 milyon Türk Lirası olan YY İthalat`ın sahibi Caner Taşlıyurt yurtdışından doğrudan iç piyasada satılmak üzere mal ithal edenlerden biri.

Dövizdeki artışın olumsuz etkilerini şöyle sıralıyor: 'Dolar kurundaki artış %20 olduğunda biz fiyatlarımıza %20 artış yapamıyoruz. Yapsak malın alınabilirliği düşüyor.'

'Zora düşen firma çalışan sayısını azaltır'

Taşlıyurt aynı zamanda tüketimin de düştüğünü gözlemlediklerini söylüyor ve cirolarının geçen yılın aynı aya göre yaklaşık %30 düştüğünü belirtiyor. Bu durgunluğun Aralık ayı sonundan ve Ocak başından itibaren yaşandığını ekliyor.

Peki dövizdeki belirsizlik veya yükseliş devam ederse ne yapacaklar?

'Firmayı korumak için fiyatları olabildiğince revize ederek, kâr marjını düşürerek sağlam durmaya çalışacağız. Ama ithalatta yapılabilecek çok fazla bir şey yok. Eğer satışlarımızdaki düşüş devam ederse doğal olarak 18 kişiyi çalıştırma imkanı ortadan kalkar. Firmayı koruma altına almak için ilk yapılabilecek iş maalesef istihdamın azaltılması oluyor.' diyor.

Görüşlerini aldığımız Hayri Kozanoğlu ve Mustafa Sönmez de benzer bir riske dikkat çekiyorlar. Dövizin yükselmesi sonucunda zora düşebilecek olan firmaların alacakları ilk tedbirlerden birinin istihdamı düşürmek, diğer bir deyişle çalışan sayısını azaltmak olacağını söylüyorlar.

Liranın düşüşü kriz sinyali mi?

Peki bu sinyaller bir ekonomik krizin başlangıcı olabilir mi?

Sönmez, 'Bir krizin ön aşamalarını yaşamaya başladık. Kriz; ekonominin küçülmesi, negatif büyümedir, istihdamda daralma, işsizliğin artmasıdır. Türkiye bunları yaşamaya başladı. 2014`ün ilk yarısında negatif büyüme rakamı ortaya çıkabilir.' diyor.

Kozanoğlu ise aynı fikirde değil. Dünya ekonomisinin 2007-2008 yıllarındaki küresel krizde, 'krizin bulaşıcı' olduğunu gördüğünü ve 'Türkiye gibi dünya ekonomisinde belli bir yeri olan bir ülkenin çok şiddetli bir kriz yaşamasını kimsenin istemeyeceğini' söylüyor.

Bununla birlikte, 'Türkiye`nin ekonomi politikasını yönetenler bir kriz ihtimalinin üzerine benzin dökecek her tür hamleyi yapıyorlar.' diyor.

Kozanoğlu`nun beklentisi 'Dış çevrelerin ekonominin rayına oturabilmesi için bir sonraki aşamada hamle yapabilecekleri' yönünde.



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

Yükleniyor