• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Dünya Bankası Başkanı: ´Otomasyon İşsizliğe Yol Açıyor´

Dünya Bankası Başkanı: ´Otomasyon İşsizliğe Yol Açıyor´

Lim´e göre otomasyon, bizi, işçilik tanımını yeniden yapmaya zorlayacak: 'Otomasyonun işçilerin yaptığı bazı işleri devralması demek, tüm işlere el koyacağı anlamına gelmiyor. İmalat sektörü otomasyona devredilecek ama özellikle hi

 

İşsizlik önümüzdeki dönemlerde gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir sorun olabilir. Teknolojik gelişmelerin hızı ve bunun özellikle gelişmekte olan ülkelerde istihdama olan etkisi, bir süre önce Washington´da yapılan Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF´nin yıllık bahar toplantılarının da önemli gündem maddelerinden biri oldu. Toplantılarda hızlı değişimin küresel ekonomi üzerindeki etkileriyle ilgili yeni uyarılar yapıldı.

Bir zamanların bilim kurgu ürünü olan robotlar artık küresel çapta milyonlarca işçinin ekonomik gerçek kabusu. Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim´e göre otomasyonun çalışanların işlerini daha hızlı, daha iyi ve daha ucuza yapmasının bir bedeli var: ”Teknolojideki hızlı gelişmeler herşeyi değiştiriyor. Şu anda gelişmekte olan ülkelerdeki tüm işlerin üçte ikisi, otomasyon yüzünden ortadan kalkacak.”

Bu da konfeksiyondan akıllı telefona, düşük maliyetli imalat yapan birçok ülkede milyonlarca kişinin işsiz kalması anlamına geliyor. Geçim kaynaklarının yok olmasının başka etkileri de var. Bunlardan biri, işinden olan işçilerin toplu olarak göç etmesi. İktisatçı Diane Lim´e göre, bu durum hem fırsat, hem de sorun anlamına geliyor: ”Kimi ülkeler bu durumdan pay çıkaracak ve ‘Bize gelin, burada çalışmanıza ihtiyacımız var´ diyecek. Diğer ülkelerse ‘Hayır, size ihtiyacımız yok´ şeklinde karşılık verecek. Bu durum, küresel ekonomiyi etkileyecek.”

Dünya Bankası´na göre İkinci Dünya Savaşı´ndan bu yana meydana gelen en büyük mülteci krizi dahil, birçok ciddi sorun göz önünde bulundurulduğunda bu, ciddi bir mesele.

Lim´e göre otomasyon, bizi, işçilik tanımını yeniden yapmaya zorlayacak: 'Otomasyonun işçilerin yaptığı bazı işleri devralması demek, tüm işlere el koyacağı anlamına gelmiyor. İmalat sektörü otomasyona devredilecek ama özellikle hizmet sektöründeki her alanda insana olan talep giderek artacak.”

Dünya Bankası´na göre otomasyonun istihdamı ne hızda azaltacağı belli değil. Ancak Kim´e göre harekete geçme zamanı geldi: ”Her ülke için bunu ciddi biçimde ele almalıyız. Kendimizi geleceğin ekonomisine hazırlamak için şu anda yapmamız gereken yatırımların neler olduğuna bakmalıyız.”

Amerika da otomasyonun etkilerinden muaf değil. Birçok araştırma, 2000-2010 yılları arasında imalat sektöründeki iş kaybından ticaretin değil, otomasyonun sorumlu olduğunu gösteriyor.



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor