Tarih: 25.02.2015 13:14

Dünya Bankasının Türkiye Raporu

Facebook Twitter Linked-in

Moj Haber Ajansı

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, “Türkiye’nin şaşırtıcı ekonomisi” konulu bir rapor yayımladı.

Raiser, son iki yılda özel sektör, bankacılık, eğitim, sağlık, iletişim ve konut sektörlerinde kaydedilen ekonomik başarıyı gözlemlemek üzere Tayland`dan Moritanya`ya kadar 25`in üstünde ülkeden temsilcinin Türkiye`ye geldiğine işaret ederek söz konusu raporu bu ülkelerin Türkiye`nin deneyiminden daha iyi yararlanabilmeleri için hazırladıklarını açıkladı.

Raiser, Türkiye`nin küresel gücünün liberalleşmeye başladığı 1980`li yıllardan bu yana etkileyici şekilde ve hızla artarken ülkenin küresel ithalat ile ihracat payının bu dönemden beri sırasıyla üçe ve dörde katlandığını anlattı.

Avrupa Birliği (AB) ile imzalanan Gümrük Birliği Anlaşmasının bunda büyük rol oynadığını belirten Raiser, girişimci Türk ihracatçıları ve onlara sağlanan kamu teşviklerinin de etkili olduğunu dile getirdi.

Raiser`a göre Türkiye`yi gelişmekte olan ülkeler için ilham kaynağına dönüştüren başarı hikâyesinin mihenk taşlarını istihdam ve şehirleşme oluşturdu.

'Dünyanın iş imkânlarının bittiğinden korktuğu bir dönemde Türkiye istihdamını şaşırtıcı hızda artırdı. Ekonomi, 2009`dan bu yana beş milyonu aşkın kişiye iş imkânı sağladı.' diyen Raiser, bunda ekonomik aktivitenin inşaat ve tarım gibi sektörlere kaymasının önemli rol oynadığını söyledi.

Raiser, Türkiye`de uygulanan başarılı şehirleşme programının ülkede gelir seviyesinin artmasına katkı sağladığını belirtirken Türk kentlerinin dünyada en hızlı büyüyen megakentler arasında yer aldığını ifade etti.

En yüksek şehirleşme oranının ülkenin iç kısmında gözlemlendiğine dikkati çeken Raiser, 'İstanbul, Ankara ve İzmir gibi megakentlerin dışına çıkıp Kayseri, Konya ile Gaziantep gibi bazen ‘Anadolu Kaplanları’ olarak da adlandırılan şehirleri ziyaret edenler çarpıcı bir dönüşüme şahit olacaklar.' ifadelerinde bulundu.

Söz konusu yetkiliye göre Türkiye’de özel sektör ve sabit kaynakları destekleyen bankacılık sektörünün bu ülkenin ekonomik başarıya ulaşmasında çok önemli rolü oldu.(İran, Moj Haber Ajansı - 24 Şubat 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —