Tarih: 13.02.2015 19:59

Dünya Liderliğini Üstlenmeleri Çağrısı

Facebook Twitter Linked-in

La Vanguardia

Meksika`yı ziyaret eden Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün uluslararası kurumlardan, özellikle Orta Doğu olmak üzere dünyada güvenliği ve refahı garanti etmek için 'liderliklerini' üstlenmelerini istedi.

'Türk Dış Politikasındaki Güncel Konular' başlıklı konferansın açılış konuşmasında Türk lider, 'sorumluluklarını yerine getirmedikleri' için uluslararası kurumlara yüklendi ve bunun, birçok ülkenin karşılığını ölümlerle, fakirlikle, felaketlerle' ödemesine neden olduğunu belirtti.

Bu durumun dünya güvenliği için 'bir tehdit' olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Faturayı zavallı ve fakir insanlar ödüyor; şimdi Suriye`ye, Libya`ya, Filistin`e, Mısır`a bakıyorlar; insanlık hassasiyetini yaralayan olaylar ve dramatik bir durum var.' dedi.

Bu sebepten uluslararası kurumların, bu sorunları halletmek için liderlik adımını atmaları gerektiğini ancak söz konusu kurumların 'çarpık yapılı' olduğunu belirtti. 'Olayları engellemek yerine onları kışkırttıklarını düşünüyorum. Güvenlik ve refah sağlamak lazım; bunlar sadece zengin ülkelerin hakkı değil, bütün ülkeler bu haktan yararlanmalıdır.' dedi.

Binden fazla kişinin alkışları arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, teröre karşı uluslararası bir cephe oluşturmaya da çağırdı.

7 Ocak tarihinde Fransız dergisi Charlie Hebdo`ya yönelik cihatçı saldırıya ilişkin olarak Türk Cumhurbaşkanı, olayı kınadı ancak 'ifade özgürlüğü gibi inanç özgürlüğüne' saygı duyulmamasını da eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`a göre terörizm, 'sadece güvenlik tedbirleriyle halledilemez' çünkü terörün 'psikolojik, sosyolojik, ekonomik boyutu' var.

Kuzey Carolina`da üç Müslüman öğrencinin öldürülmesiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD`yi vuran terörün İslamofobi nedeniyle olduğunu ve bunun da insanlığa karşı bir suç olduğunu söyledi.

Türk Cumhurbaşkanı yine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki daimi üyelik sisteminin kaldırılması çağrısında bulundu ve 'her ülkenin söz ve oy sahibi olabileceği bir komitenin oluşturulmasını önerdi ve aksi hâlde adaletten bahsedilemeyeceğini' ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye`nin, BM`ye baskı yapmak ve ekonomik kaynakların, fakirlikleri nedeniyle acil yardıma ihtiyaç duyan halklara ve topraklarında, savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca mülteciyi barındıran ülkelere dağıtılması için Meksika da dâhil Latin Amerika ile beraber bir strateji benimseyeceğini ifade etti.(İspanya, La Vanguardia - 13 Şubat 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —