• BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68

Dünyada 6 yıl sonra bir ilk: Güney Sudan´da ´insan kaynaklı´ kıtlık ilan edildi

Dünyada 6 yıl sonra bir ilk: Güney Sudan´da ´insan kaynaklı´ kıtlık ilan edildi

Güney Sudan hükümeti ve Birleşmiş Milletler´e (BM) bağlı 3 yardım kuruluşu, Güney Sudan´ın bazı bölgelerinde ülkedeki savaş nedeniyle kıtlık felaketinin yaşandığını duyurdu. 100 bin insanın kıtlıktan etkilendiği belirtildi. Eğ

 

Güney Sudan hükümeti ülkede 3 yılı aşkındır devam eden savaşın ülkenin bazı bölgelerinde kıtlığa yol açtığını duyurdu. 

Güney Sudan İstatistik Kurumu Başkanı İsaiah Chol Aruai, ülkenin kuzeyindeki Unity eyaletinin bazı bölgelerinin ´kıtlık altında ya da kıtlık riski altında´ olduğunu söyledi.

´1 MİLYON İNSAN AÇLIKTAN ÖLEBİLİR´

BM´ye bağlı 3 kuruluş; Dünya Gıda Programı (WFP), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yaptıkları ortak açıklamda kıtlıktan 100 bin kişinin etkilendiğini ve gelecek aylar için ek olarak 1 milyon kişinin daha tehdit altında olduğunu belirtti.

Açıklamada 'Resmi kıtlık açıklaması insanların çoktan açlıktan ölmeye başladığı anlamına geliyor. Durum, 3 yıl önce savaşın başlamasından sonraki en kötü açlık felaketi' dendi.

Daha önce Yemen, Somali ve Nijerya´nın kuzeydoğusu için kıtlık uyarısı yapılsa da dünyada 6 yıl sonra ilk kez bir bölgede resmi olarak kıtlık ilan edildi.

5 MİLYON İNSAN AÇLIK TEHLİKESİ İLE YÜZLEŞEBİLİR

Ortak açıklamada eğer gıda krizinin önü alınmazsa özellikle kurak dönem olan Temmuz´da ülkede açlık tehlikesi altında olan kişilerin sayısının 5 milyona yükselmesinin beklendiği ifade edildi.

Bu rakam ülke nüfusunun yüzde 42´sine denk geliyor.

Kıtlığın nedenleri arasında savaş nedeniyle düşen tarım üretiminin ve hayvanların azalmasının da olduğu belirtildi.

Dünyanın en son bağımsızlık ilan eden ülkesi Güney Sudan´da 2013´te Devlet Başkanı Salva Kiir´in rakibi ve eski yardımcısı Riek Machar´ı kendisine karşı darbE planı yapmakla suçlaması sivil savaşa yol açmıştı.

2015 Ağustos´undaki barış anlaşması geçen sene çatışmaların yeniden başlaması sonucu bozulmuştu.

Kiir´in mensubu olduğu Dinka etnik grubu ile Machar´ı destekleyen Nuer etnik grubu arasındaki şiddet dalgası ülkeye yayılmıştı.

Son kıtlığın odak noktası olan Unity eyaletinde de çoğunlukla Nuer etnik grubu mensupları yaşıyor.

BM daha öncede ülkede olası bir soykırım ve etnik temizlik yaşanabileceği uyarsını yapmıştı.

Savaş nedeniyle ülkede on binlerce kişi yaşamını yitirdi, 3 milyondan fazlası da yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı.



16.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor