Tarih: 16.09.2016 04:02

Dünyada Yapmadıkları İşbirliğini Uzayda Yapıyorlar

Facebook Twitter Linked-in

 

Avrupa Uzay Ajansı ESA ile Rus Roscosmos şirketinin Schiaparelli modülünün 19 Ekim´de Mars´a inmesi bekleniyor. Bu, 2020´de yüzey altında hayat arayacak ikinci bir misyonun önünü açacak.

ESA´nın bilim ve robot programı koordinatörü Fabio Favata, “Gerçekten kimse yüzeyin altında ne olduğunu bilmiyor ve bu misyonun gerçekte amacı bu,” dedi.

Amerika uzun süredir Mars keşfinin öncülüğünü yapsa da Avrupa´nın Rusya ile işbirliği yüzey altında hayat bulmak için ilk keşif girişimi.

Bu, ExoMars misyonunun bugünden 4 yıl sonra gerçekleşecek ikinci evresinde olacak. Bu dönemde Mars´ın yüzeyinin altı iki metre kadar kazılabilecek. Bu seviyede bilim insanları hayata dair ipucu bulmaya çalışacak.

Favata´ya göre Mars´ın yüzeyinde hayat olduğuna kimse inanmıyor. Favata, “Hayat varsa bu toprağın altında” diyor.

Favata, “Mars´a ulaşmak zor, biraz atmosfere sahip ama yeterli değil, bütün olasılıkları değerlendirmek şart,” dedi.

ESA, Avrupa Birliği´nin bir parçası olmasa da Brüksel ESA´nın en büyük destekçisi, bu yıl ESA´ya 1,5 milyar dolar bütçe ayırdı.

Avrupa ajansı Mars´ta tek başına olmayacak. Çin ve Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA 2020´de aygıtlar gönderecek. Hindistan da 2014´te çevresine bir uydu gönderdi. ESA´nın 2003´te NASA ile ortak yürüttüğü Mars misyonu -gezegenin yüzeyinin haritasını çıkarmaya-hala devam ediyor.

Bu arada Amerika teknoloji şirketi SpaceX 2025´te Mars´a astronot indirmeyi hedefliyor. ESA astronotu Leopold Eyharts´a göre bu korkutucu olacak.

Eyharts, “İnsanlı uzay uçuşlarında radyasyon gibi bazı durumlarla bu aşamada nasıl uğraşacağımızı bilmiyoruz, bir kişiyi dünya dışında birkaç günden fazla tutarsanız, problemlerle karşılaşırsınız” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —