Tarih: 09.01.2017 11:22

Yeni Mezarlar Tespit Edildi

Facebook Twitter Linked-in

 

Anadolu Manşet Gazetesi

Bitlis Eren Üniversitesince (BEÜ) hazırlanan “Dünya Mirası Ahlat Selçuklu Mezarlığı ile Kümbetlerin Lidar ve Jeofizik Yöntemlerle Araştırılması Yüzey ve Yüzey Altı Modellenmesi” projesi kapsamında, toprak altında toplu ve tekli mezarlar ile farklı yapıların olduğu belirlendi.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru yaptığı açıklamada, tarihi değeri çok yüksek olan Bitlis´teki eserleri inceleyerek, bilim dünyasına ve dünyaya kazandırmayı başardıklarını söyledi.

“Yer Altındaki Yapıları Tespit Ettik”

Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı´nın çok büyük bir değer olduğunu anlatan Doğru, şöyle dedi: “Bu alanla ilgili üçüncü projemizi bitirdik. Önceden yaptığımız iki projeyle mezarlığın haritasını çıkardık. İnsansız hava aracını da (İHA) kullanarak mezarların yerlerini ve sayılarını tespit ettik. Bu çalışmayı bilim dünyasına kazandırdık. Bitirdiğimiz bu projeyle de yer altındaki yapıları tespit ettik. Bu çalışmanın sonuna geldik. Gerek üniversitemizdeki gerekse Türkiye´de özellikle bu konu üzerinde çalışan bilim insanlarını bir araya getirerek yaklaşık bir yıldır yaptığımız yer altı ve yer üstü çalışmalarla bu alanda hiçbir boşluğa yer vermeksizin tamamını modelledik ve ortaya çıkardık.” Projede farklı yöntem ve teknikler uygulayarak Selçuklu Dönemi´ne ait mezarların ve mezar taşlarının ölçümlerini ve görüntülemelerini belgelediklerini anımsatan Doğru, dünya mirası Selçuklu Mezarlığı ile kümbetlerin, yüzey ve yüzey altı modellemesini de lidar ve jeofizik yöntemlerle araştırarak projeyi tamamladıklarını kaydetti.(Konya,Anadolu Manşet Gazetesi-06.01.2017)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —