Tarih: 05.09.2017 13:28

Dünyanın gözü kulağı onda: Kuzey Kore´nin ´büyükannesi´ Ri

Facebook Twitter Linked-in

 

Kuzey Kore´nin 3 Eylül´de gerçekleştirdiği 6. nükleer denemeyi, daha öncekilerde olduğu gibi yine KCTV spikeri Ri duyurdu. Ülkesinin yüzü- sesi haline gelen ve sesinden coşku eksik olmayan 74 yaşındaki Ri, kameralar karşısına her geçtiğinde tüm dünyaya ‘sismik diplomatik sarsıntılar´ yayıyor.

Kuzey Kore televizyonu KCTV´nin 74 yaşındaki sunucusu Ri Chun-hee, namı diğer ´büyükanne´, pazar günü, geleneksel pembe-siyah kıyafetleri içinde, her zamanki tarzıyla, ABD´nin Nagasaki´ye attığı hidrojen bombasından 5 kat güçlü bir bombanın ´mükemmel bir başarıyla´ denendiğini haber verdi.

Öte yandan KCTV´nin bu kıdemli muhabirinin tüm dünyanın gözlerini, üzerine kilitlediği ilk an değil. Peki Ri gerçekte kim?

Japon işgali sırasında, Kore´nin Gangwon bölgesinde yoksul bir ailede dünyaya gelen Ri, kariyeri boyunca arkadşlarının aniden görevden alınmasına ya da işten atılmasına tanık oldu. 

Ri, Kuzey Kore İşçi Partisi´nin sesi olmadan önce Pyongyang Üniversitesi´nde tiyatro ve film eğitimi aldı. İlk defa 1971 yılında KCTV´ye çıkan Ri, 3 yıl içinde hızla yükselerek kanalın baş sunucusu oldu ve dramatik ve abartılı kendine özgü tarzıyla Kim ailesinin hayranlığını kazandı. 

1994 yılında, ´ulusun babası´ olarak anılan Kuzey Kore lideri Kim Il-sung´in ölümünü sunarken gözyaşlarına boğulan Ri, 1 yıl sonra Kuzey Kore´nin halihazırdaki liderinin babası Kim Jong-il´in vefatını bildirirken yine ağlıyordu.

Ri 2012´de geçici olarak emekliye ayrıldıktan 4 yıl sonra, bu kez bir füzenin ateşlendiğini duyurmak üzere ekranlara döndü, o zamandan beri de Kuzey Kore´nin adımlarını duyurmaya devam ediyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —