Tarih: 11.05.2015 12:52

Dünyayı yönetme gücü kimsenin tekelinde değil

Facebook Twitter Linked-in

 

Haberlerde, Kızıl Meydan`daki Zafer Günü törenleriyle ilgili olarak Rusya ve Çin arasındaki yakınlaşma, Rus ordusunun geçirdiği yenilenme süreci ve `büyük zaferin` insanlık için taşıdığı anlam ön plana çıktı.

`RUS VE ÇİN ASKERLERİ BİRLİKTE YÜRÜDÜ`

Amerikan NBC televizyonu, pek çok Avrupalı liderin Ukrayna krizi yüzünden Moskova`daki geçit törenini boykot etmesine rağmen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping gibi birçok dünya liderinin kutlamalarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in yanında yer aldığını aktardı. NBC, törende iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin göstergesi olarak Rus ve Çin askerlerinin ilk kez birlikte yürüdüğüne de dikkat çekti.

`ARMATA, BATI TANKLARINDAN DAHA ÜSTÜN`

ABD merkezli basının dikkati çeken bir diğer unsur ise Kızıl Meydan`daki geçit töreninde yer alan yeni askeri araçlardı. Associated Press`in (AP) konuştuğu askeri uzmanlar Rusya`nın ilk kez sergilediği Armata tanklarına dikkat çekip ve `bu aracın Batı`daki benzerlerinden üstün olduğu` yorumunu yaptı.

`DÜNYA TEK KUTUPLU BİR YER DEĞİL`

Sırbistan`ın Politika gazetesi de Kızıl Meydan`daki törenin, `dünyanın tek kutuplu olmadığının bir göstergesi olduğunu` yazdı. `Dünyayı ekonomik, politik ve askeri anlamda yönetme gücünün kimsenin tekelinde olmadığı` vurgulanan haberde, `Moskova`daki tören bunu somut biçimde ortaya koydu` denildi.

`YENİ DELHİ VE MOSKOVA ARASINDAKİ DAYANIŞMA`

Hindistan`ın Indian Express gazetesi de törene ülkenin Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee`nin de katıldığına dikkat çekerek, bunun ‘Yeni Delhi ile Moskova arasındaki dayanışmaya` işaret ettiği yorumunu yaptı.

`BATILI LİDERLERİN OLMAYIŞI RUSLARI ÜZMEDİ`

İngiliz basınında da Zafer Günü töreninde savaş gazileri dışındaki en önemli konuğun Çin Devlet Başkanı Şi olduğu belirtildi. İngiliz gazetelerinde `Avrupa liderlerinin törene gelmemiş olmasının Rusları pek de rahatsız etmediği` değerlendirmesi yer aldı.

`DÜNYA DÜZENİ DEĞİŞİYOR`

Öte yandan Alman DPA ajansı, `Zafer Günü kutlamalarının Batı ile Doğu arasındaki uçurumun yeniden büyüdüğünü gösterdiğini` yazdı. `Şi`nin kutlamalarda Putin`in yanında yer almasının Rusya`nın yalnız olmadığını gösterdiği` belirtilen ajans haberinde, `Rusya ile Çin arasındaki yakınlaşmasının dünya düzeninin değişiyor olduğuna işaret ettiği` ifade edildi.

`RUSYA BATI`YA ALDIRIŞ ETMEDİ, KENDİ DEĞERLERİNDE DİRETTİ`

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde de `Rusya çalışmalarıyla ilgili araştırma enstitülerini kapatarak ya da bunların sayısını azaltarak Batı`nın büyük bir hata yaptığı` belirtildi. Gazetenin haberinde şu ifadeler yer aldı: ``Rusya, Batı`ya iyice tozu alınıp temizlenmesi gereken dağınık bir oda gibi görünüyordu. Ancak Rusya Avrupa`ya aldırış etmedi ve kendi siyasi değerlerinde diretti. Batı bunu göremedi.``

`RUSYA ASKERİN GÜCÜNÜ GÖSTERDİ`

Japon NHK televizyonu da Moskova`daki törenleri `2. Dünya Savaşı`nın sona ermesinden bu yana düzenlenen en geniş kutlamalar` olarak niteledi. NHK`da, `Rusya dünyaya askeri gücünü göstermekle kalmadı, Çin`le de dostluk ilişkileri kurdu` yorumu yer aldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —