Tarih: 26.02.2016 17:03

Dupnisa Mağarası

Facebook Twitter Linked-in

 

Demirköy İğneada Gazetesi

Kırklareli genelinde var olan tarihi ve turizm yerleri arasında en büyük ilgi gören yeri Dupnisa Mağarası ziyaretçilere açılacağı tarihi beklemeye başladı.

Geçtiğimiz Yıl Mağarayı 150 Bin Kişi Ziyaret Etti

Kırklareli´ne gidecekseniz eğer, mutlaka Dupnisa Mağarasını görmeniz gerekir. Demirköy ilçesinde Sarpdere köyünün 5-6 km güneybatısında yer alıyor. Üç tane girişe sahip olan mağara, yeraltında yer alıyor. Toplam da 3000 metre uzunluğunda ve ilk 1000 metresi suyla doludur. Mağarada bir de Türkiye ve Bulgaristan sınırını çizen Rezve Deresi´nin kaynağının doğduğu nokta var. Mağaranın birinci kapısının ismi Dupnisa Dolin ismini alıyor. İkincisi ise, kuru mağara, üçüncüsü de kız mağarası adını alıyor. Bu girişlerden en derini 400 metreyi aşan derinliğiyle Dupnisa Dolindir.

Dupnisa´nın en güzel özelliklerinden birisi, Trakya Bölgesinin tek turizme açık olan mağarası olması. Yarasaların bulunduğu mağara, oldukça korkutucu bir ortam havasına sahip. Mağara ilk defa 2003 senesinde turizme açıldı. Daha önceleri herhangi bir ziyareti gerçekleşmesi imkansızdı. Çünkü içerisinde yürümek ve dolaşmak için platformlar yoktu. Ancak profesyonel dağcılar gezebiliyordu. Daha sonra Turizm bakanlığı tarafından yapılan çalışmalarla, herkesin gezebileceği turistlik bir alan olması sağlandı. Platformlarla desteklenen yürüyüş koridorları ve ışıklandırma sistemleri yapıldı. Mağara 2 bin 720 metre derinliğe sahip olsa da, bunun sadece 500 metresi geziliyor. Bu seviyeden aşağıya ancak profesyonel dağcılar inebiliyor. Yarasaların üreme mekanı olan mağara, 16 türde 33 bin farklı yarasa türüne yuvalık yapıyor. Bu anlamda mağara´nın eko sisteme kattığı çok büyük bir özellikler var. Mağarayı ilk açıldığı 2003 senesinde 120 bine yakın kişi ziyaret etti. O seneden sonra bu rakam giderek artış gösterdi. Son zamanlarda mağaraya olan ilgi, Kırklareli esnafının da yüzünü güldürüyor. Mükemmel bir ışıklandırma var. Her yer sarı ve beyaz karşımı. Mağaraya su yolları birçok sarkıt oluşturmuş. Tabi sadece su yolları değil sarkıtların oluşmasının sebebi. Birçok jeolojik olay sonrasında birbirinden farklı figürler ortaya çıkmış. Mağaranın içerisinde öncelikle düz bir yoldan ilerleniyor. Daha sonra ise, yukarılara tırmanmak için uzun merdivenler var. Soğuk içerisi. Aynı zamanda nemli bir hava var. Basıncın arttığı hissediliyor. Mağaranın ziyaret saatleri sabah 8, akşam 5 şeklinde. (Kırklareli,Demirköy İğneada Gazetesi-26.2.2016)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —