Tarih: 26.05.2017 09:31

Duterte Moskova´dan nelerle döndü?

Facebook Twitter Linked-in

 

Duterte, Filipinler´de cihatçı teröristlerin tırmandırdığı gerilim nedeniyle Rusya ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönmek zorunda kalması, Rusya ile Filipinler arasında yapılan anlaşma paketinin imzalanmasına engel olmadı.

İmzalanan belgelerin çoğu çerçeve anlaşma niteliği taşıyor ve aslında ileride yapılacak kontratların hukuki temelini oluşturuyor. Bugün Manila´nın gerilla savaşı için gerekli silahlara ihtiyaç duyduğu biliniyor. İletişim sistemleriyle birlikte kullanılan hassas hafif silahlar, küçük uçaklar ve helikopterler, hücumbotlar söz konusu. 

Bu anlaşmalar Rusya için ‘büyük iş´ anlamına gelmiyor. Aslına bakılırsa Filipinler yönetiminin, tüm silahlı kuvvetlerini modernize etmeye karşı olmamasına rağmen bu ülkenin çok zengin olmadığı ortada. Öte yandan Manila´nın tam da şu anda istediklerini temin edecek olan Moskova, yine de bu anlaşmalardan iyi bir karla çıkabilecek.

SURİYE VE IRAK´TA ZAYIFLAYAN IŞİD´İN YAPILANMAK İÇİN SEÇTİĞİ YENİ ÜLKE FİLİPİNLER Mİ?

Filipinler´in Mindanao bölgesindeki Maravi kentinde olup bitenler, Müslüman nüfusa sahip güney bölgenin, Filipinler´in Katolik Hristiyanların ağırlıklı yaşadığı diğer bölgelerine karşı uzun süredir yürüttükleri mücadelenin bir parçası. Ülkede şimdiye kadar geleneksel olarak gerillalar faaliyet göstermişti, şimdi ise IŞİD´le bağlantılı en az iki grup söz konusu.

Suriye ve Irak topraklarında tamamen kendi kontrollerinde bulunacak ‘yarı devlet´ kurma hayallerinin suya düştüğünü anlayan cihatçılar, amaçları uğruna legal yöntemler kullanarak totaliter toplumlar kurmaya yönelebilir ya da devlet kurmak için yeni toprak arayışına girebilir. Bu toprak, Endonezya ve Malezya gibi ülkelere yakın olan Filipinler´in güney bölgeleri neden olmasın? 

ÇİN´İN SAVAŞA DÂHİL OLMA SENARYOSU

Böyle bir savaşa Rusya´nın kilit öneme sahip ortağı Çin´in de dâhil olacağı göz ardı edilmemeli. Bu gerçekleşirse Çin´in minimum olarak tüm Asya´nın ekonomik gelişim planları suya düşmüş, ülke zayıflamış olacak. Çin´in açısından bu durum, Rusya açısından Suriye´deki duruma çok benziyor ve Rusya, Manila´nın istediği silahları temin ederek böyle bir senaryonun önüne geçebilir.

BUGÜNÜN DÜNYASINDA SADECE RUSYA´NIN VE ÇİN´İN SÖZÜNE GÜVENİLEBİLİR

Duterte´nin Moskova ziyaretinin en önemli sansasyonunun, verdiği röportaj olduğu söylenebilir. Filipinli lider, diğer politikacıların söylemeye çekindiklerini söyleyebilen bir insan ve bu kez, 'Bugünün dünyasında sadece Rusya´nın ve Çin´in sözüne güvenilebilir' ifadelerini paylaştı. Filipinler´in yaşam ve kültür tarzı bakımından Asya´nın en ABD yanlısı toplumuna sahip olan ve ABD´nin 50 yıldan fazladır müttefik olduğu bir ülke olduğunu da unutmayalım.

Duterte aslında genel olarak ABD ve Batı ile farklı görüşe sahip değil. Ancak Filipinli lider, bu sözleriyle aslında orada baş gösteren siyasi kaosa, Başkan ile anlaşmaya varılsa da bu kez kongrenin veya dışişlerinin buna müdahale edeceğine dikkat çekiyor. 

Sonuçta Duterte´nin Moskova´dan (ve Pekin´den) istediği silahlar, önceki dostlarının ve herkesten önce ABD´nin vermeyi reddettiği silahlar.

BATI NELERİN YAPILMAMASI GEREKTİĞİNİ ÖĞRETTİ

Bu konuda Rusya, batılı ortaklarına teşekkür etmeli. Batılı ortaklar, teröristlere silahları olmadan karşı çıkamayacakları diğer toplumlara ve ülkelere, silah yardımlarını esirgeyerek, akıl öğretmeye kalkarak, nelerin yapılmaması gerektiğini göstermiş oldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —